Η Τουρκία έστειλε αιφνιδιαστικά σήμερα το μεσημέρι 1330 μμ ώρα Τουρκίας μαχητικά αεροσκάφη F -16 στα σύνορα της Συρίας με το δικαίωμα να « πυροδοτήσουν» !!!! πραγματοποιώντας αναγνωριστική αποστολή αναφέρει εκτάκτως η εφημερίδα Sabah .
Ο διοικητής της 2ης πτέρυγας μάχης , που εδρεύει στην νοτιοανατολική επαρχία Ντιγιαρμπακίρ , « έθεσε σε συναγερμό » τα τουρκικά μαχητικά , προκειμένου να καθοριστούν « ύποπτες κινήσεις» στα σύνορα με τη Συρία . Σύμφωνα με την εφημερίδα , τα τουρκικά μαχητικά είναι πλήρη πολεμικού φορτίου.
Λόγω της αναμενόμενης εισβολής στην Συρίας , η Τουρκία έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας «στο κόκκινο» στα σύνορά της με τη Συρία . Επί του παρόντος , στο νότιο – ανατολικό τμήμα της χώρας συγκεντρώθηκαν μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού με 15.000 άνδρες και περίπου 450 άρματα μάχης , ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ, καθώς και περισσότερα από 150 αυτοκινούμενα πυροβόλα πιθανόν Firtina 155mm .
Όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας συμπεριλαμβανομένης και της Γενικής Διεύθυνσης της τουρκικής ασφάλειας , το Τμήμα έκτακτων αναγκών και καταστροφών ( AFAD ) και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος έχουν εξουσιοδοτηθεί να αναπτυχθούν στην περιοχή από την τουρκική κυβέρνηση και να αυξήσουν το επίπεδο της στρατιωτικής ετοιμότητας.
Το τουρκικό «Scramble» πιθανόν έχει σχέση με την «
βόλτα» συριακών Mig-24 στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα Πολεμικά αεροσκάφη Typhoon της RAF κέρδισαν αερομαχία με δύο συριακά πολεμικά αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Mirror. Όπως αναφέρεται στη ηλεκτρονική της έκδοση, η δραματική αερομαχία ήταν αποτέλεσμα της αποστολής από τον Πρόεδρο Μπασαρ αλ – Ασαν δύο ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών Sukhoi Su-24 για ανίχνευση της βρετανικής αεράμυνας.
Οι Σύριοι πιλότοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε επανειλημμένες απόπειρες από τον πύργο ελέγχου στο Ακρωτήρι να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι πιλότοι της RAF ενεπλάκησαν στην αερομαχία πριν τα Sukhois εισέλθουν στα 14 μίλια της βρετανικής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Τα Typhoons πέταξαν στον ουρανό για να πραγματοποιήσουν οπτική επαφή με τους Σύριους πιλότους, αλλά τη στιγμή που οι Σύριοι εντόπισαν τα βρετανικά αεροπλάνα στο ραντάρ τους, έκαναν στροφή για να επιστρέψουν στη βάση τους.
http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/160907/aeromachies-vretanikon–syriakon-aeroskafon-pano-apo-tin-kypro#sthash.QzqKgaQ2.dpuf
http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2013/09/08/Report-Turkey-scrambles-F-16s-after-blast-on-Syria-border.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών