Η τουρκική και η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξάγουν από κοινού διήμερη αεροπορική άσκηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας του εναέριου χώρου», ανακοίνωσε το τουρκικό ΓΕΕΔ.
«Η κοινή αεροπορική άσκηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την δοκιμή, την αξιολόγηση και την ανάπτυξη τόσο του εξοπλισμού όσο και του στρατιωτικού προσωπικού, στον τουρκικό εναέριο χώρο. Κύριος σκοπός των ασκούμενων είναι η υλοποίηση σεναρίου που προβλέπει την «απόκρουση και η εξουδετέρωση» της χρήσης στρατιωτικών αεροσκαφών σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η συνεργασία με την Ρωσία υλοποιείται στα πλαίσια του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τον «Συνεταιρισμό και Πρωτοβουλία για την ασφάλεια του εναέριου χώρου», ανακοίνωσε ο Τούρκος ΑΓΕΑ σε γραπτή δήλωση.
Και τα δύο έθνη εστιάζουν την υλοποίηση των αεροπορικών ασκήσεων στον εναέριο χώρο πάνω από τις πόλεις: Σαμψούντα , Σίβα και Τραπεζούντα αλλά και στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από την ανατολική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η τουρκική αεροπορία συμμετέχει με προσωπικό και 2 μαχητικά F-16 από την Αεροπορική Διοίκηση του Diyarbakır και η ρωσική αεροπορία με ένα αεροσκάφος TU-154 και 4 μαχητικά SU-27 από την νότια ρωσική στρατιωτική περιοχή.
http://www.hurriyetdailynews.com/turkey-russia-conduct-joint-air-military-exercise.aspx?pageID=238&nID=55019&NewsCatID=338
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών