Σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών το Κρεμλίνο έχει εγκρίνει τις παραδόσεις και άλλων πυραύλων επιφανείας-επιφανείας P-800 Yakhont στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην Συρία κατέφθασαν αρκετές ρωσικές αποστολές το 2012 και 2013.
«Παρά την συνεχιζόμενη σφαγή του συριακού λαού από τον ίδιο τον Bashar Assad, η Ρωσία συνεχίζει να του παράσχει όπλα υλοποιώντας συμφωνίες του παρελθόντος», αναφέρει ο ισραηλινός αναλυτής σε θέματα άμυνας Amir Rapaport.
Ο Rapaport ο οποίος είναι ερευνητής στο Κέντρο Στρατηγικών Μελετών «Begin-Sadat», δήλωσε ότι «το καθεστώς Άσαντ έλαβε αναβαθμισμένους πυραύλους από τη Μόσχα».
Ο Rapaport τους «αναγνώρισε» ως πυραύλους διαμετρήματος 302 mm , με δραστικό βεληνεκές μάχης πάνω από 100 χιλιόμετρα. Επίσης παραδόθηκε σύμφωνα με τον ίδιο στην συριακή αεράμυνα αδιευκρίνιστος αριθμός φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων SA-16.
Ο Rapaport υπογράμμισε ότι αρκετά συστήματα τύπου SAM «εξουδετερώθηκαν» στην αεροπορική επίθεση από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μέσα στο 2013.
Σύμφωνα με άλλες πηγές το Κρεμλίνο ήδη παρέδωσε παράκτιους πυραύλους επιφανείας-επιφανείας P-800 Yakhont στη Συρία. Το παράκτιο πυραυλικό σύστημα P-800 Yakhont εξαπολύει πυραύλους τύπου κρούζ με βεληνεκές 300 χιλιόμετρα και θεωρείται από τα κορυφαία στο είδος του παγκοσμίως .
Σύμφωνα με τον ισραηλινό αμυντικό αναλυτή σε ένα από τα κορυφαία ιδρύματα στο Ισραήλ, «η Ρωσία μέσα στο έτος στέλνει αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τον εξοπλισμό της Συρίας» .
Ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν αρχικώς αλλά στην συνέχεια πιστοποίησαν τις πληροφορίες περί προγραμματισμένων παραδόσεων της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στην συριακή αεράμυνα αντιπυραυλικά συστήματα , όπως το S-300PMU2 καταλήγει ο ισραηλινός αμυντικός αναλυτής .
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
http://www.worldtribune.com/2013/09/25/israel-moscow-continues-to-ship-upgraded-rockets-to-syria/