Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο θα παραστούν την Πέμπτη στην τελική φάση των στρατιωτικών ασκήσεων » West- 2013 » , ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου .
Αυτές οι ασκήσεις διεξάγονται από το 2009 κάθε δύο χρόνια στην μία ή την άλλη χώρα . Αυτή τη φορά η άσκηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα και στις δύο χώρες σε πέντε περιοχές – τρεις στην Λευκορωσία και δύο στην Ρωσία .

«Οι δύο ηγέτες θα επισκεφθούν τα πεδία βολής στις περιοχές » Gozhsky » ( Λευκορωσία) και « Khmelevka » (Ρωσία ) , όπου οι κοινές στρατιωτικές δυνάμεις θα εκτελέσουν προγραμματισμένα σενάρια που αφορούν την καταπολέμηση παράνομων ένοπλων ομάδων » , – αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου .
«Το σενάριο , στην περιοχή του » Gozhsky , προβλέπει ότι οι « δυνάμεις της αντιπολίτευσης η οποία εξαρτάται από συμμορίες εισβάλλουν στο έδαφος της Λευκορωσίας με στόχο την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών αλλά και αποσταθεροποίησης της κατάστασης της χώρας . Στην περίπτωση αυτή , οι εξτρεμιστές με εξωτερική αρωγή υπο την μορφή υλικοτεχνικής υποστήριξης ,λαμβάνουν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό. Στην περιοχή του Καλίνινγκραντ στο ρωσικό έδαφος της περιοχής Khmelevka τα Ρωσο-λευκορωσικά στρατεύματα θα περάσουν στην επίθεση και θα εξαλέιψουν πλήρως τους τρομοκράτες », – ανέφερε η ρωσική υπηρεσία Τύπου .
Μετά την άσκηση ο Ρώσος Πρόεδρος θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη του σχετικά με τα αποτελέσματα του αιφνιδιαστικού ελέγχου της κινητοποίησης τμημάτων των ρωσικών υπουργείων αλλά και του Υπουργείου Άμυνας.
Στην τελική φάση της άσκησης εμπλέκονται, οι στόλοι της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και ο βόρειος στόλος καθώς επίσης δυνάμεις πεζοναυτών και αλεξιπτωτιστών. Σε αυτό το σημείο της άσκησης , οι κοινές δυνάμεις από Ρωσία και Λευκορωσία θα πραγματοποιήσουν κοινή επιχείρηση για την απελευθέρωση των οικισμών από τις παράνομες ένοπλες ομάδες .
Για την υλοποίηση της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν τα πεδία βολής στη Λευκορωσία στις περιοχές ( » Gozhsky » , » Brest » και » Obuz – Lesnovsky » ) , και στην ρωσική περιοχή του Καλίνινγκραντ ( τα πεδία βολής » Khmelevka » και » Pravdinsky » ) , καθώς και οι θάλασσες της Βαλτικής και του Μπάρεντς . Στην άσκηση συμμετείχαν περίπου 12 χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες , εκ των οποίων περίπου 2.500 εμπλέκονται σε δραστηριότητες στο έδαφος της Λευκορωσίας .
http://ria.ru/defense_safety/20130926/965851281.html # ixzz2fzAgEIsw
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών