Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο ζητούμενα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

                 
        ΠΗΓΗ : "  BLOKO.GR  "
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν (δ.) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης Ματίας Μορς (κ.) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ (αρ.) κατά την άφιξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν (δ.) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ενωσης Ματίας Μορς (κ.) και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ (αρ.) κατά την άφιξή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Δύο αγνώστους έχει η εξίσωση της τρέχουσας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, γεγονός που ενδεχομένως εξηγεί και τη βραδύτητα με την οποία εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική πλευρά.

Ο πρώτος άγνωστος παραμένει η στάση που θα κρατήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στα θέματα του χρηματοδοτικού κενού του ελληνικού προγράμματος και της βιωσιμότητας του χρέους. Ο δεύτερος άγνωστος είναι η νέα γερμανική κυβέρνηση που θα καθορίσει επί της ουσίας τη στάση που θα τηρήσει η Ευρωζώνη στα ζητήματα που θέτει το ΔΝΤ.

Προς το παρόν, οι εκπρόσωποι του Ταμείου στην τρόικα δεν έχουν θίξει τα παραπάνω ζητήματα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα γίνει στο Εurogroup της 14ης Οκτωβρίου, εάν έχει σχηματισθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά θα διερευνήσει τις προθέσεις του ΔΝΤ τόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη τις επόμενες ημέρες, όσο και του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, στις 11 με 13 Οκτωβρίου, στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον. Πάντως, αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα βρεθεί μία λύση από πλευράς Ευρωζώνης για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού τουλάχιστον του 2014, ώστε να συνεχίσει να στηρίζει το ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο.

Μάλιστα, αναφέρουν ότι η Γερμανία έχει πλέον αντιληφθεί την αναγκαιότητα να επιλυθεί το πρόβλημα της μη μετακύλισης των λήξεων των ελληνικών ομολόγων που κατέχει το Ευρωσύστημα (ANFA’s), όπως είχε συμφωνηθεί να γίνει πέρυσι τον Νοέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, οι προτάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα που δημιουργεί το μεγαλύτερο κενό στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης θα συζητηθούν εκτενώς στα ερχόμενα Εuroworking Group, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε κάποιο από τα Εurogroup που θα συνεδριάσουν έως τα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά το φλέγον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει να υπάρξει από τώρα μία συμφωνία για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, τα οποία θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2014 και εφόσον έχει βεβαιωθεί η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Πάντως, ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων που έχουν το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη στο θέμα της διαχείρισης του χρέους, είναι ότι το Ταμείο υποστηρίζει (με διαρροές εκθέσεών του) την ανάγκη για αμοιβαιοποίηση του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, κ. Κ. Ρέγκλινγκ, σημείωνε ότι οι ορισμοί για τη βιωσιμότητα (όπως π.χ. ότι θα πρέπει να είναι κάτω του 120% του ΑΕΠ) δεν έχουν νόημα και πως σημασία έχουν οι όροι εξυπηρέτησής τους (χαμηλά επιτόκια, διάρκεια). Με αυτόν τον τρόπο παρέπεμπε στην προωθούμενη από την Ευρωζώνη λύση, που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων προς την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά (σε συνδυασμό με την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015 - 2016) αναμένεται να απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν με την τρόικα από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Εως τώρα, από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας υπάρχει συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ έχουν εντοπιστεί δύο σημαντικά προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν εντός της εβδομάδος στο πλαίσιο της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2014. Πρόκειται για:

1. Την κάλυψη της «τρύπας» των ασφαλιστικών Ταμείων. Προβλέπεται ότι για φέτος η απόκλιση από τους στόχους θα είναι της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστεί και ο ΕΟΠΥΥ, η «τρύπα» ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ. Το κενό αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το 2014, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ.

2. Την αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Η τρόικα ανησυχεί για το εάν οι φορολογικοί μηχανισμοί θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Πολύ περισσότερο, ανησυχούν για το κατά πόσο θα μπορέσει το κράτος να εισπράξει τα έσοδα που έχουν προβλεφθεί ειδικά από τη φορολόγηση των ακινήτων.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ