Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε τη δημιουργία ενός κοινού ρωσο- τουρκικού στρατιωτικού αποσπάσματος για την προστασία των επιθεωρητών του ΟΗΕ , οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με το έργο της επισήμανσης και καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας .
Ο Λαβρόφ πρότεινε επίσης ότι ενδεχομένος να συμπεριληφθούν και στρατιώτες από τα αραβικά κράτη. Συγκριμένα δήλωσε ότι : » Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αντιπροσωπεύουν όλα τα μέρη , σε συνεργασία με το έναν ή το άλλο αντίδικο στη Συρία . » το στρατιωτικά αποσπάσματα πρέπει να τοποθετηθούν » στην περίμετρο των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα χημικά όπλα. »
Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε στην σημερινή εφημερίδα Zaman , μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας , για την πρόταση Λαβρόφ ότι αυτή είναι μια προσωπική άποψη του Σ. Λαβρόφ. «Δεν έχουμε λάβει επίσημη αίτηση εκ τούτου, δεν έχουμε συζητήσει το θέμα αυτό. Παρόλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί η αποστολή στρατιωτών σε άλλη χώρα – . . . . είναι ένα σοβαρό πρόβλημα . Παρ ‘όλα αυτά , είμαστε έτοιμοι να αποφασίσουμε , όταν ζητηθεί από τη ρωσική πλευρά» Κατέληξε ο Τούρκος διπλωμάτης .
Ο Τούρκος διπλωμάτης τόνισε επίσης ότι τα χημικά όπλα του συριακού καθεστώτος βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από τον Άσαντ, ο οποίος είναι ορκισμένος εχθρός της σημερινής τουρκικής κυβέρνησης και αυτό περιπλέκει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα , ακόμη και αν οι Τούρκοι στρατιώτες αποσταλούν ως μέρος της δύναμης του ΟΗΕ
http://3mv.ru/publ/lavrov_predlozhil_poslat_v_siriju_russko_tureckij_kontingent/1-1-0-19713
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών