«Ξεκινώντας από το 2014, ο ρωσικός στρατός θα δημιουργεί τουλάχιστον δύο ή τρία συντάγματα των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 κάθε χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Almaz-Antey Vitaly Neskorodov .
Σήμερα, ο ρωσικός στρατός διαθέτει πέντε συντάγματα των S-400 (δύο στη Μόσχα, ένα στον Στόλο του Ειρηνικού, ένα στον Στόλο της Βαλτικής και ένα στη Νότια στρατιωτική περιοχή που περιλαμβάνει και το Καύκασο ).
“Δύο συντάγματα θα παραδοθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά το τρέχον έτος. Σύμφωνα με τα σχέδια του ρωσικού ΓΕΕΔ θα δημιουργούμε δύο ή τρία συντάγματα ετησίως. Από το επόμενο έτος, η παραγωγή θα συνεχίσει να αυξάνεται”, δήλωσε ο Neskorodov.
Το πρώτο σύνταγμα με συστήματα S-400 που τέθηκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία ήταν το 1ο σύνταγμα το 2007 στην πόλη Elektrougli στα προάστια της Μόσχας.
Το S-400 είναι ένας σύστημα πυραύλων νέας γενιάς , εδάφους-αέρος, σχεδιασμένο για να καταρρίπτει ότι «κινείται και πετάει» σύμφωνα με τους Ρώσους εδικούς ( αεροσκάφη , ελικόπτερα , πύραυλοι, UAV, UCAV κά) .
Σχόλιο : Τα ρώσικα συστήματα, έχουν αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα αμερικάνικα πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, ΜΙΜ 104 Patriot. Τα «τριακοσάρια» και τα «τετρακοσάρια» , τίθενται σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας σε πέντε λεπτά, οι «Patriot» σε μισή ώρα. Σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου πολέμου, ο χρόνος ανταπόκρισης είναι ένας σημαντικός παράγοντας, αφού η κινητικότητα του συστήματος κατά πολύ εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα του.
Στα ρώσικα συστήματα, η ανύψωση του πυραύλου γίνεται κάθετα και στη συνέχεια μπορεί να χτυπήσει σε στόχο με σάρωση αζιμούθιου 360 μοιρών. Στους αμερικάνικους πυραύλους «Patriot» η ζώνη εκτόξευσης έχει αζιμούθιο από 0 – 180 μοίρες και κλίση αρχικής πορείας 38 μοίρες. Πρέπει να γίνουν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερες εκτοξεύσεις για να εξασφαλιστεί η άμυνα μιας εγκατάστασης ή μιας στρατιωτικής θέσης σε πλήρη κύκλο.
Ο επικεφαλής του «Αβανγκάρντ» διαψεύδει την φημολογία ότι δεν υπάρχουν S-400 μεγάλου βεληνεκούς. «Οι δοκιμές των πυραύλων αυτών είναι ήδη σε εξέλιξη στο πεδίο δοκιμών Asuluk (κοντά στο Καζαχστάν)» δήλωσε ο κ. Κόζιν.
http://www.armyrecognition.com/september_2013_defense_industry_military_news_uk/russian_army_will_receive_two_three_regiments_of_s-400_defense_missile_systems_every_year_1509133.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών