Στη Λευκορωσία ηχούν οι ομοβροντίες των πυροβόλων, ξεχύνονται στην επίθεση τα άρματα μάχης και τα μηχανοκίνητα τμήματα, βομβαρδίζει η Αεροπορία, από τα μεταγωγικά αεροσκάφη πέφτουν αλεξιπτωτιστές, πεζοναύτες αποβιβάζονται στην ακτή που έχει καταλάβει ο υποθετικός αντίπαλος… Είναι εικόνες από τα μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας και Λευκορωσίας Zapad-2013, στις 20 Σεπτεμβρίου, στα «πεδία μάχης» στην «Χμελιόβκα» και «Πράβντινσκι», στην περιφέρεια Καλινινγκράντ της Ρωσίας, στα «Μπρέστσκι», «Γκόζσκι» και «Ομπούζ-Λεσνόβσκι» της Λευκορωσίας, καθώς και στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας δίπλα από τον ρωσικό θύλακα.
Με αφορμή τη συνεργασία των δύο χωρών, ο υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού. Αυτός, είπε ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί ένα σχέδιο με ορίζοντα ως το 2020, που έχει στόχο τη δημιουργία Ενόπλων Δυνάμεων, ικανών να αντιμετωπίσουν και τον πιο άρτια προετοιμασμένο από τεχνολογική άποψη αντίπαλο. Για τα σχέδια αυτά μίλησε σε υψηλά ιστάμενους αξιωματικούς ο αρχηγός του ρωσικού ΓΕΣ στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Μεταξύ των άλλων, ο ΑΓΕΣ ανέφερε ότι το πρόγραμμα επιλογής επαγγελματιών οπλιτών έχει υπερκαλυφθεί, καθώς έχουν προσληφθεί για στρατιωτική υπηρεσία σε επαγγελματική βάση πάνω από 48.000 πολίτες, που μεταφράζεται σε πλήρωση του πλάνου κατά 106% ως την 1η Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά τη συνολική επάνδρωση του Στρατού Ξηράς και του Στόλου κατά την ίδια ημερομηνία, αυτή ήταν 80,6% (σ.σ. δηλαδή αντί του ενός εκατομμυρίου έμψυχου δυναμικού που θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τα όπλα σύμφωνα με το Διάταγμα του Ρώσου Προέδρου, τη στιγμή αυτή υπηρετούν 806.000 άντρες). Ως το τέλος του έτους, το επίπεδο επάνδρωσης των ΕΔ θα φτάσει στο προγραμματισμένο για φέτος επίπεδο του 82%. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπηρετούν 820.000 άντρες.
Νέα οπλικά συστήματα
Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των ΕΔ με νέο και σύγχρονο υλικό, ο Γκεράσιμοφ δήλωσε ότι οι νέοι τύποι όπλων, καθώς και άλλων τεχνικών και ειδικών μέσων εξακολουθούν να αυξάνονται. Εκτός ατού, οι εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας θα πρέπει να εκπληρώσουν τις παραγγελίες για σύγχρονο υλικό, κατά 30% ως το 2015 και κατά 70%-100% ως το 2020.
Ο στρατηγός πληροφόρησε ότι έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός μιας ταξιαρχίας πυραύλων με το (αντιαεροπορικό-αντιπυραυλικό) σύστημα Iskander-M και ως το τέλος του έτους προγραμματίζεται να εξοπλιστεί με τους πυραύλους αυτούς ακόμη μια ταξιαρχία. Επίσης, ένα σύνταγμα των Δυνάμεων Στρατηγικών Πυραύλων θα περάσει στους νέους στρατηγικούς πυραύλους Yars, ενώ δύο αεροπορικές βάσεις θα διαθέτουν αεροσκάφη Su-34 και ελικόπτερα Mi-28N και Mi-35M, έξι μηχανοκίνητες και μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία θα επιχειρούν με σύγχρονα άρματα Τ-90C και συστήματα πυροβολικού Msta-C, 36 στρατιωτικοί σχηματισμοί θα εφοδιαστούν με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, και έξι μηχανοκίνητες ταξιαρχίες με νέα συστήματα ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.
Επιπλέον, ολοκληρώνεται η διαμόρφωση του συστήματος διοίκησης του Σώματος Στρατού στη Σαχαλίνη, των μονάδων Αεροδιαστημικής Άμυνας, της Αεροπορίας Στρατού και των πεζοναυτών, καθώς και των ταγμάτων αναγνώρισης και των μεραρχιών των Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων. Οι αεροπορικές βάσεις των στρατιωτικών περιφερειών, του στρατηγικού κλάδου της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και εκείνου των μεταγωγικών, θα αποκτήσουν νέα οργανωτική δομή επιπέδου μεραρχίας και τάγματος. Στην Άπω Ανατολή δημιουργούνται δυο νέα συντάγματα μηχανικού και πυροτεχνουργών.
Περισσότερες ιστορίες:
Οι πιο καλοί φίλοι του ανθρώπου σε στρατιωτικές αποστολές
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ανέφερε ακόμη ότι μέσα στο φετινό έτος σχεδιάζεται η δημιουργία 16 στρατιωτικών καταυλισμών, έχει δρομολογηθεί η κατασκευή και ολική αναμόρφωση περισσότερων από 200 εγκαταστάσεων. Μίλησε επίσης για την παροχή στέγασης στους στρατιωτικούς. Για φέτος έχει προβλεφθεί η παράδοση έτοιμης στέγης σε 41.400 άτομα. Ως την 1η Σεπτεμβρίου είχαν διανεμηθεί από το υπουργείο 15.300 διαμερίσματα και επίκειται η παράδοση ακόμη 26.100 ως το τέλος του χρόνου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο στρατηγός, θα σταθεί εφικτή η χορήγηση διαμερισμάτων σε όλους τους στρατιωτικούς που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής ως την 1η Ιανουαρίου του 2012.
Όλα δείχνουν ότι η ηγεσία των ΕΔ προσεγγίζει με μεγάλη σοβαρότητα τον επανεξοπλισμό του στρατού και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, καθώς και το ζήτημα της αύξησης του κύρους των ΕΔ στην κοινωνία γενικότερα. Ομως, αυτά που πρέπει να γίνουν είναι ακόμη αρκετά. Η κυβέρνηση μόλις έχει αρχίσει να δίνει στο στρατό εκείνα που του χρωστούσε από καιρό. Αλλά το να αυξήσει το επίπεδο ετοιμότητας και υποστήριξης των ΕΔ στο βαθμό που το έχουν επιτύχει οι στρατοί των μεγαλύτερων χωρών του κόσμου, θα είναι η σημαντικότερη -αν και πολύ δύσκολη- αποστολή της
http://rbth.gr/international/2013/09/25/to_megalo_stoixima_ti_amyna_25197.html