Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οργή στο στράτευμα - Αφήνουν χωρίς επιδόματα το... χακί

ΠΗΓΗ : "  http://www.politikanet.gr  "

 Σθεναρή άρνηση του ΥΠ.ΟΙΚ. να αποδεσμεύσει κονδύλι 13 εκατ. ευρώ για τα στελέχη των Ε.Δ. της παραμεθορίου
 Στις οχλήσεις του Πενταγώνου ο κ. Σταϊκούρας απαντάει με «όχι» παρά το ότι τα χρήματα δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αφού θα εξοικονομηθούν μέσα από τη μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ.

Στον «τοίχο» του υπουργείου Οικονομικών σκοντάφτουν όλες οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να υιοθετήσει μέτρα που θα μπορούσαν αφενός να ανακουφίσουν οικονομικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αφετέρου να...
 τονώσουν το ηθικό και να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους.

Υψηλόβαθμοι κύκλοι του ΥΠ.ΟΙΚ. εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν ακόμη και την παραμικρή οικονομική παραχώρηση προς το στράτευμα, έστω και εάν πρόκειται για μικρά ποσά, τα οποία όμως διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητα του στρατιωτικού προσωπικού.

Δικαιολογία

Ενδεικτική της στάσης με την οποία αντιμετωπίζει το υπουργείο Οικονομικών την άμυνα της χώρας είναι η άρνηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα προς το ΥΠΕΘΑ να αποδεσμεύσει ένα κονδύλι της τάξης των 13 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί ως επίδομα παραμεθορίου στα στελέχη των Ε.Δ. που υπηρετούν στον Έβρο και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Παρά τις συνεχείς επαφές και οχλήσεις που έχουν γίνει οπό την πλευρά κύκλων του Πενταγώνου προς το ΥΠ.ΟΙΚ. γι΄ αυτό το θέμα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει γίνει το παραμικρό και αυτό παρά το γεγονός ότι το αντίστοιχο κονδύλι δεν πρόκειται να επιβαρύνει περαιτέρω τον κεντρικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης αφού τα χρήματα θα εξοικονομηθούν μέσα από την αντίστοιχη μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ε.Δ.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μάλιστα στις περισσότερες από τις συζητήσεις που έχουν γίνει προς την παραπάνω κατεύθυνση επικαλούνται συνεχώς και μονίμως τον «μπαμπούλα» της Τρόικας, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τον κίνδυνο να καταρρεύσει η αμυντική δυνατότητα αποτροπής της χώρας σε μια χρονική περίοδο μάλιστα που κυριαρχεί η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Αναστήλωση ηθικού

«Το ότι κρατάμε το εθνικό αμυντικό σύστημα μας όρθιο είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Διαβάζετε και έχουν γραφτεί πολλά για τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί, προφανώς γιατί κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο στη χώρα μας που είναι η βασική προτεραιότητά μας, αλλά λειτουργεί και ως σταθεροποιητικός μοχλός για τις γενικότερες εξελίξεις από τις οποίες απειλείται συνολικά όχι μόνο η πατρίδα μας αλλά και η Ευρώπη ολόκληρη. Λίγοι στην Ελλάδα αντιλαμβάνονται ότι όταν μιλάμε για την κρίση στη Συρία, στην ουσία μιλάμε για μια απόσταση από τη Λάρισα έως τη Ρόδο. Άλλο τόσο χρειάζεται για να είναι κανείς στο επίκεντρο μιας περιοχής που αυτόν τον καιρό φλέγεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προχθές στα στελέχη και στο προσωπικό του ΑΤΑ και της 110 ΠΜ στη Λάρισα.

Μέσα στις προθέσεις αλλά και στις βασικές προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η άμεση αναστήλωση του ηθικού του στρατεύματος. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αλλά και να αυξηθούν οι πιέσεις προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να κλείσουν θέματα που αφορούν την εισοδηματική ενίσχυση και διευκόλυνση της καθημερινότητας των στελεχών του στρατεύματος.

Διατήρηση υποδομών

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά πώς έχουν τα πράγματα και προσπαθώ κάθε φορά να περάσω το μήνυμα αυτό συνολικά στο στελεχιακό δυναμικό και στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Κρατούμε λοιπόν γερά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πρέπει να σας πω ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο αυτό που τελικά κατορθώσαμε, δηλαδή αυτή η χρονιά να μην έχει καμία, μα καμία επίπτωση, καταρχήν στις απολαβές σας, αλλά από την άλλη μεριά και στη λειτουργία του αμυντικού μας συστήματος, δηλαδή οε ό,τι αφορά τη διατήρηση των υποδομών μας και την απρόσκοπτη λειτουργία του», επισήμανε σχετικά ο κ. Αβραμόπουλος κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο ΥΕΘΑ πρόκειται να ξεκινήσει μπαράζ επισκέψεων σε ακριτικές μονάδες της χώρας προκειμένου να τονώσει το ηθικό, αλλά και να ακούσει από... πρώτο χέρι τα προβλήματα και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν όλοι όσοι υπηρετούν στις μονάδες των συνόρων της χώρας.

Ανοιχτό μέτωπο για τη δωρεάν μεταφορά των στρατιωτικών

Με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία

Να σημειώσουμε πως ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠ.ΟΙΚ. αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των Ελλήνων στρατιωτικών με τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, κατά τη μετακίνηση τους για εκτέλεση υπηρεσίας, στα πρότυπα των συναδέλφων τους στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για μια πίστωση της τάξης των διακοσίων χιλιάδων ευρώ η οποία θα πρέπει, σύμφωνα και με τον Σύνδεσμο Υποστήριξης Μελών Ε.Δ., να εγγραφεί στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τη σιωπηρή όμως υιοθέτηση «εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών».

Το συγκεκριμένο μέτρο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική ένεση ηθικού προς το προσωπικό των Ε.Δ., ακόμη και σε επίπεδο συμβολισμού. Να σημειώσουμε εξάλλου πως ήδη οπό το 2009 η δαπάνη για τις αμοιβές όσων υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις έχει μειωθεί περίπου κατά 37%, ενώ εάν συνυπολογιστούν η κατάργηση τόσο των πάγιων οδοιπορικών όσο και των μισθολογικών ωριμάνσεων, τότε αυτό το ποσοστό εκτοξεύεται πάνω από 50%.

Να προσθέσουμε επίσης πως σύμφωνα με τη διάρθρωση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο και ύστερα από σχετικό υπολογισμό των επιδομάτων, οι μηνιαίες (βασικές) αμοιβές του νεοεισερχόμενου στρατιωτικού είναι από τις χαμηλότερες των δημοσίων υπάλληλων και μάλιστα δυσανάλογα μικρές για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται (24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, χωρίς υπερωριακή αποζημίωση υπηρεσιών, βαρδιών, ασκήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων, ενοίκια οικιών, κ.λπ.).


(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ 14/09/2013 – ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ)


http://staratalogia.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ