Ένας αμερικανικός πύραυλος LGM-30 Minuteman, γνωστός ως Minuteman ΙΙΙ, εκτοξεύθηκε με επιτυχία από την αεροπορική βάση Vandenberg Air Force Base το πρωί Κυριακής την 22 Σεπτεμβρίου 2013, στις 3:01 PDT. Η δοκιμαστική εκτόξευση είναι μία από τις πολλές που έχουν προγραμματιστεί αυτό το μήνα.
Από τον πύραυλο αφαιρέθηκαν όλα τα προστατευτικά από το σιλό εκτόξευσης πυραύλων συγκρότημα στο Vandenberg και εκτοξεύθηκε με επυτυχία.
Το γράμμα «L» στο «LGM» υποδεικνύει ότι ο πύραυλος βρίσκεται σε σιλό-εκτόξευσης, το «G» υποδεικνύει ότι έχει σχεδιαστεί για να επιτεθεί σε στόχους εδάφους και το «Μ» υποδεικνύει ότι πρόκειται για ένα κατευθυνόμενο βλήμα.
Υπάρχουν επί του παρόντος στο αμερικανικό οπλοστάσιο 450 πύραυλοι Minuteman ΙΙΙ σε σιλό που βρίσκονται στη Μοντάνα, στην Βόρεια Ντακότα και στο Wyoming.
Σχόλιο: Υπενθυμίζεται ότι στην συγκεκριμένη βάση στις 28 Αυγούστου 2013,Ρώσοι αξιωματικοί της GRU (στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών) πραγματοποίησαν επίσκεψη-επιθεώρηση κάτω από άκρα μυστικότητα στα πλαίσια της νέας συνθήκης (START-3) μεταξύ των 2 υπερδυνάμεων, αναφέρει σε δημοσιεύματα του ο ρωσικός τύπος στο σύνολο του .
Και επειδή τις περισσότερες φορές όπου υπάρχει «καπνός» υπάρχει και «φωτιά»,ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την επίσκεψή των Ρώσων επιθεωρητών , αλλά επιβεβαίωσε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων στο πλαίσιο της νέας συνθήκης (START-3).
http://www.examiner.com/article/icbm-launch-from-vandenberg-air-force-base
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών