Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Σας ζήτησαν φακελάκι; 10190. ΓΡΑΜΜΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "
27/09/2013
Με το σύνθημα «Ώρα να ξυπνήσουμε» και στόχο την κινητοποίηση πολιτών και ελεγκτικού μηχανισμού η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδας» δημιουργεί μια ανεξάρτητη γραμμή υποδοχής καταγγελιών του πολίτη για τη διαφθορά, με αριθμό κλήσης 10190. Η γραμμή με τίτλο «Διαφάνεια τώρα!» είναι μια υπηρεσία υποδοχής καταγγελιών που αφορούν σε υποθέσεις διαφθοράς. Λειτουργεί με την υποστήριξη της ομάδας νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας και τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών.
«Οι πολίτες δηλώνουν πρόθυμοι να αντισταθούν στη διαφθορά και είναι διατεθειμένοι να αντιδράσουν. Στόχος μας είναι η κινητοποίησή τους μέσα από την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων, αλλά και η παροχή δικλείδων προστασίας των ατόμων που μπορούν να προβούν σε αποκαλύψεις για τη διαφθορά», παρατήρησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της «Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας», Κώστας Μπακούρης.
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία με σκοπό να αναφέρουν περιστατικά διαφθοράς και να λάβουν περαιτέρω βοήθεια και καθοδήγηση για το τι πρέπει να κάνουν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καταγγελία τους.
Σε περίπτωση που η καταγγελία έχει γίνει χωρίς αποτέλεσμα, τότε η «Διεθνής Διαφάνεια» κάνει γραπτή παρέμβαση στη δημόσια υπηρεσία που θα έπρεπε να εξετάσει το θέμα πιέζοντας για την κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού. Εξάλλου, όπως εξήγησε ο νομικός σύμβουλος της Οργάνωσης, Βασίλης Σωτηρόπουλος, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάδος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη δημιουργία αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για την προστασία των ατόμων που καταγγέλλουν περιστατικά διαφθοράς (whistleblowers).
Επίσης, η ομάδα νομικών της Διεθνούς Διαφάνειας μέσα από την επεξεργασία των καταγγελιών εντοπίζει τα ευάλωτα σημεία, όπου ευδοκιμούν φαινόμενα διαφθοράς, διατυπώνει και προωθεί προτάσεις για τη βελτίωση θεσμών σε εθνικό επίπεδο.
Η υπηρεσία παροχής ενημέρωσης και υποστήριξης σε θύματα διαφθοράς ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την πΓΔΜ. Σήμερα λειτουργούν 90 αντίστοιχες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, στις οποίες έχουν απευθυνθεί περισσότεροι από 140.000 πολίτες.
Η υπηρεσία υλοποιείται στην Ελλάδα με την οικονομική υποστήριξη του προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης του Εγκλήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τηλεφωνική γραμμή 10190 λειτουργεί Δευτέρα και Παρασκευή 3-7 μμ και Τετάρτη 10 πμ- 2 μμ. Καταγγελίες γίνονται, επίσης, online μέσω της ιστοσελίδας http://www.transparency.gr/diafaneiatora
Για την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση του κοινού θα υλοποιηθεί και καμπάνια ενημέρωσης. Στο πλαίσιο της καμπάνιας θα διοργανωθεί σειρά εκδηλώσεων, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο στην πλατεία Κοραή. Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 12 το μεσημέρι με την μπάντα βραζιλιάνικων κρουστών «Quilombo». Θα ακολουθήσει στον ίδιο χώρο παράσταση stand up comedy από τον Σίλα Σεραφείμ. Στις πέντε το απόγευμα θα υλοποιηθεί ποδηλατική δράση υπέρ της διαφάνειας με τον Γιώργο Αμυρά, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Κοραή και θα ολοκληρωθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος.
Τέλος, στις έξι το απόγευμα ο street artist B. θα δημιουργήσει στην πρόσοψη κτιρίου στην οδό Ιάσονος 18 στο Μεταξουργείο μια συμβολική τοιχογραφία αποτυπώνοντας σε εικόνες μια ζωή με περισσότερη διαφάνεια.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ