Το Tel Aviv είναι κοντά στην ολοκλήρωση μιας νέας γεωλογικής έρευνας στα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν , όπου έχουν ανακαλυφθεί κοιτάσματα πετρελαίου. Έως 10 μεγάλα γεωτρύπανα θα μπορούσαν σύντομα να πραγματοποιούν άντληση πετρελαίου από το συριακό έδαφος αναφέρει δημοσίευμα του «The Centre for Research on Globalization (CRG)» .
Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Energy Genie έχει ολοκληρώσει μια σημαντική γεωλογική έρευνα στο νότιο τμήμα του Γκολάν και τα αποτελέσματα αναμένονται μέσα σε λίγες εβδομάδες .
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η εταιρεία Genie με έδρα το New Jersey και στην οποία χορηγήθηκε το δικαίωμα έρευνας και γεώτρησης στα υψώματα του Golan από τον περασμένο Φεβρουάριο από την ισραηλινή κυβέρνηση , ανήκει σε πάμπλουτους αμερικανοεβραίους όπως ο, [ Lord Jacob Rothschild ] και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.
Οι αναφορές αναφέρουν ότι οι γεωτρήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν το συντομότερο , επισημαίνοντας ότι η εξόρυξη πετρελαίου σε αυτόν τον τομέα θα είναι πολύ ευκολότερη και φθηνότερη από ό, τι είναι στην περιοχή της Μεσογείου , όπου βρίσκεται νε μεν άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο αλλά σε βάθος 5 χλμ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας .
Ορισμένοι αναλυτές έθεσαν το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν στο οποίο ανέφεραν ότι τα εν λόγω υψώματα αποτελούν «κατεχόμενη γη» , και ως εκ τούτου οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα, όπως εξόρυξη πετρελαίου κά, θεωρείται ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου . Ωστόσο , ο Ισραηλινός διευθυντής της εταιρείας Genie τονίζει ότι δεν αναμένει καμία διεθνή πίεση για το θέμα αυτό , ιδίως από τη Συρία , η οποία έχει εμπλακεί σε έναν εσωτερικό πόλεμο .
Από την πλευρά της , η εβραϊκή οικονομική εφημερίδα Globes προειδοποίησε για μια επανάληψη της εμπειρίας του Ισραήλ στην κατεχόμενη χερσόνησο του Σινά στη δεκαετία του 1970 , όταν ως κατοχική δύναμη το Τελ Αβίβ εξήγαγε μεγάλες ποσότητες πετρελαίου , με την αιγυπτιακή κυβέρνηση να εξακολουθεί να επιδιώκει μέχρι και σήμερα οικονομικές αποζημιώσεις παρά την συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ.
Η εφημερίδα Globes πρόσθεσε ότι το Κάιρο βρίσκεται στη διαδικασία της μηνυτήριας διαδικασίας εναντίον του Ισραήλ γύρω από αυτό ακριβώς το θέμα , ζητώντας δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση .
http://www.globalresearch.ca/israel-prepares-to-drill-for-oil-in-occupied-golan-new-jersey-based-genie-energy-granted-drilling-rights/5351602
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών