Το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να συμφωνήσει να διασυνδεθούν τα συστήματα του με το υπό παραγγελία κινεζικό αντιπυραυλικό σύστημα HQ-9 (FD-2000) που πρόκειται να αγοράσει η Τουρκία . Αυτό αναφέρθηκε σήμερα σε άρθρο από την τουρκική εφημερίδα » Hurriyet «, η οποία αναφέρεται στα μέλη της Συμμαχίας .
Μία τέτοια πιθανή άρνηση του ΝΑΤΟ θα στερούσε την «πρόσβαση» στην τουρκική αεράμυνα σε εγκαταστάσεις ραντάρ και άλλα συστήματα της συμμαχίας υπογραμμίζει με νόημα το άρθρο . Το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι η πλήρη «απομόνωση» του κινεζικού αντιπυραυλικού συστήματος και η κατ΄ουσία « εξουδετέρωση του».
Η σημερινή εφημερίδα Zaman , με τη σειρά της , αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν εξαιρετικά δυσαρεστημένες με την απόφαση των τουρκικών αρχών να προμηθευτούν κινεζικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Η δημοσίευση αναφέρεται σε Δυτικές πηγές οι οποίες τονίζουν ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε συζητήσει επανειλημμένα την προμήθεια πυραύλων αυτού του τύπου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον είχε προειδοποιήσει για τα προβλήματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επιλεγούν μη συμβατά αντιπυραυλικά συστήματα με τα Νατοϊκά .
Στις διαγωνισμό για την προμήθεια του τουρκικού αντιπυραυλικού συστήματος ( T-LORAMIDS) συμμετείχαν εταιρείες από τη Ρωσία , την Ιταλία , τις ΗΠΑ και τη Γαλλία . Νωρίτερα , οι Τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι το ανώτατο συμβούλιο της χώρας υπο την προεδρία του Ρ.ν. Ερντογάν αποφάσισε να υπογράψει σύμβαση για την από κοινού παραγωγή των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας με την κινεζική εταιρεία CPMIEC . Η εταιρεία αυτή βρίσκεται στην «μαύρη λίστα » των Ηνωμένων Πολιτειών για παραβίαση του εμπάργκο κατά του Ιράν , της Συρίας και της Βόρειας Κορέας .
Ένας από τους λόγους για τη επικράτηση στο τουρκικό διαγωνισμό της CPMIEC ήταν η προθυμία της κινεζικής εταιρείας να ικανοποιηθεί η απαίτηση της τουρκικής πλευράς για επενδύσεις στην κατασκευή ενός μεγάλου βιομηχανικού πάρκου κοντά στο αεροδρόμιο « Sabiha Gokcen » , στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.
http://3mv.ru/publ/ssha_krajne_nedovolny_resheniem_turcii_zakazat_kompleksy_pro_v_kitae/1-1-0-19878
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών