Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Τίμησαν τους πεσόντες στο Βίτσι

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 15:08
1-1-eΤην Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη λήξη του Συμμοριτοπόλεμου (29 Αυγούστου 1949). Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, από την Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού μας, ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην κορυφή του θρυλικού όρους Βίτσι.
Το Παράρτημα Ξάνθης, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, μετά από απουσία ενός χρόνου, βρέθηκε στις εκδηλώσεις του Βιτσίου και απότισε φόρο τιμής στους πεσόντες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατιώτες και Χωροφύλακες κατά την περίοδο του Συμμοριτοπόλεμου ( 1946-1949), με 47 άτομα.
Την Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης εκπροσώπησαν εννέα μέλη της, ανάμεσά τους, ο πρόεδρος, ο α΄ αντιπρόεδρος, ο ταμίας και ο αναπλ. ταμίας κ.κ. Καραμπιπέρης Θεοφάνης, Ανδρέου Γεώργιος, Δημαράς Δημοσθένης, Κοτζαμπασίδης Σταύρος αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Τ.Δ. Ξάνθης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Χρήστος Ιωαννίδης.
Οι Ξανθιώτες απόστρατοι συνδύασαν το καθήκον με ένα όμορφο και χαλαρό Σαββατοκύριακο, γνωρίζοντας μερικές από τις ομορφιές της Δυτικής Μακεδονίας, με μία διανυκτέρευση σε ένα νέο και όμορφο ξενοδοχείο της Καστοριάς. Περιηγήθηκαν στον Λιμναίο Οικισμό, στην Ι.Μ. Παναγίας Μαυριδιώτισσας, το Σπήλαιο του Δράκου με τους σταλακτίτες,το Νυμφαίοαλλά και την Παναγία Σουμελά στο όρος Βέρμιο.
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εκεί υπάρχοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή, την οποίαν παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση και κατάνυξη πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επιτόπου προσελθόντες γενναιόψυχοι Έλληνες κι Ελληνίδες, που ξεπερνούσαν τις 2 - 3 χιλιάδες ψυχές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πλησιόχωρο επιβλητικό μνημείο του Έθνους μας. Εκεί τελέστηκε από δύο άξιους Αρχιμανδρίτες και δύο σεβαστούς ιερείς θρησκευτικό μνημόσυνο και δέηση υπέρ των πολλών χιλιάδων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την τετραετία 1946 - 1949. Ακολούθως έγινε Προσκλητήριο νεκρών, εκφωνήθηκαν σχετικές ομιλίες από ανώτερους Αξιωματικούς ε. α. του Στρατού όπου τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι πρόκειται για ημέρα μνήμης και όχι μίσους. Στη συνέχεια κατατέθηκαν στη βάση του Μνημείου δάφνινα στεφάνια από Προέδρους Εθνικών Ενώσεων, Συλλόγων και Οργανώσεων, καθώς και από την Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης.
Αναφέρουμε, ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μερικοί ήρωες στρατιώτες της περιόδου 1946 - 1949, που πολέμησαν στο Βίτσι και των Γράμμο, όπως και ο στρατηγός ε.α. κ. Κόρκας Κων/νος «η ζωντανή ιστορία του αγώνα» (τον ονόμασε έτσι ο ΟΗΕ), σε ηλικία 93 ετών. Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου τον οποίο έψαλλαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Για τα μικρής έκτασης επεισόδια που έλαβαν χώρα κατά την εκδήλωση από μερίδα των επισκεπτών, η ΕΑΑΣ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ,) εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τις ασχήμιες  που έλαβαν χώρα  την 1η Σεπτεμβρίου 2013 στο μνημείο  πεσόντων των Εθνικών Δυνάμεων  της περιόδου 1946 - 1949 στο ΒΙΤΣΙ. Τα γεγονότα μετέφεραν άκριτα την κομματική αντιπαράθεση στον Ιερό χώρο του Μνημείου και υποβίβασαν το μοναδικό σκοπό της εκδήλωσης, για απότιση του οφειλομένου φόρου τιμής στους ηρωικούς νεκρούς.»
Η όλη διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και όλα τα μέλη που συμμετείχαν έμειναν πολύ ευχαριστημένα χάρη στις προσπάθειες του προέδρου του Παραρτήματος Ξάνθης κ. Γιώργου Γεωργιάδη που σε συνεργασία με το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ξάνθης και τον οδηγό κ. Κώστα, οργάνωσαν ένα υπέροχο ταξίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ