Στην ετήσια παρέλαση του Ιράν την Κυριακή παρέλασαν 30 πύραυλοι με βεληνεκές άνω των 2.000 χιλιομέτρων, έχοντας την «θεωρητική δυνατότητα να χτυπήσουν» ισραηλινούς στόχους αναφέρουν τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ .
Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν 12 πύραυλοι Sejil και 18 πύραυλοι Ghadr στην ετήσια παρέλαση του Ιράν που σηματοδοτεί την επέτειο από την έναρξη του πολέμου Ιράν-Ιράκ την περίοδο 1980-1988 .
Το αναφερόμενο δραστικό βεληνεκές των δύο πύραυλοι θέτει αυτόματα «εντός παιδειάς» όχι μόνο τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ, αλλά και τις αμερικανικές βάσεις στον Κόλπο.
Στην ομιλία του κατά την παρέλαση, ο Πρόεδρος του Ιράν Xasan Rowhani επέμεινε ότι τα όπλα αυτά ( πύραυλοι) προορίζονται για αμυντικούς σκοπούς και μόνο.
«Κατά τα τελευταία 200 χρόνια, το Ιράν δεν έχει επιτεθεί σε μια άλλη χώρα», είπε ο ίδιος. «Σήμερα, επίσης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας υπο την στρατιωτική ηγεσίας τους δεν πρόκειται ποτέ ξεκινήσουν οποιαδήποτε επιθετική δράση στην περιοχή. Αλλά θα αντισταθούν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια να γίνουν θύτες, μέχρι την τελική νίκη» κατέληξε με νόημα ο Xasan Rowhani.
O πύραυλος Sejil δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008 και ο Ghadr το Σεπτέμβριο του επόμενου έτους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με άλλες δυτικές χώρες και το Ισραήλ κατηγορούν το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα υπό το πρόσχημα του ειρηνικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας .Οι χώρες της ΕΕ επέβαλαν εμπάργκο στις ιρανικές εισαγωγές πετρελαίου , από την 1η Ιουλίου 2012 .
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετήσει πολλά ψηφίσματα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν . Επί του παρόντος , το Ιράν έχει τέσσερα ψηφίσματα κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και μονομερώς απαιτώντας το Ιράν να παράσχει πλήρη διαφάνεια του πυρηνικού του προγράμματος αποδεικνύοντας παράλληλα το αποκλειστικά ειρηνικό του χαρακτήρα.
http://warfiles.ru/show-39163-iran-prodemonstriroval-30-raket-dalnostyu-2-tysyachi-kilometrov.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών