Ο βρετανικός στόλος απέπλευσε ξαφνικά από τη Μεσόγειο με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα
Με συνεχιζόμενη την συζήτηση στον ΟΗΕ περί προσπάθειας συμφωνίας για τα χημικά όπλα στην Συρία, ο βρετανικός στόλος « ανέκρουσε πρύμναν» και απέπλευσε, προφανώς υπακούοντας στην απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου περί πλήρης αποχής από επικείμενες επιχειρήσεις στην Συρία στερώντας τους αμερικανούς από τους πιο πιστούς συμμάχους.
Συγκεκριμένα , έξι Βρετανικά πολεμικά πλοία πέρασαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ και εισήλθαν στην Ερυθρά Θάλασσα. Μεταξύ αυτών ήταν ένα αεροπλανοφόρο, ένα αντιτορπιλικό , αποβατικά σκάφη , αμφίβια σκάφη και σκάφη υποστήριξης.
Την περασμένη εβδομάδα, το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε την πλήρη αποχή των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων από μία πιθανή επίθεση κατά της Συρίας όταν 285 βουλευτές ψήφισαν κατά και 272 ναι, στην σχετική συζήτηση στο βρετανικό κοινοβούλιο .
Τα στενά του Port Said πέρασαν, το αεροπλανοφόρο HMS Illustrious, το αντιτορπιλικό Westminster, το αποβατικό πλοίο Lyme Bay, το αμφίβιο HMS Bulwark, το πλοίο υποστηρίξεως Fort Austin καθώς και βοηθητικό σκάφος . Θεωρείται δεδομένο ότι, προκειμένου να περάσουν τα στενά του Σουέζ τα βρετανικά πλοία θα απαιτηθούν τουλάχιστον 16 ώρες .
http://politikus.ru/events/6364-britanskiy-flot-vnezapno-pokinul-sredizemnoe-more.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών