Σύμφωνα με γεωργιανά και ρωσικά ΜΜΕ , τα πληρώματα δύο γερμανικών και ενός τουρκικού ναρκαλιευτικού διεξήγαγαν κοινές ασκήσεις με την γεωργιανή ακτοφυλακή . Τα νατοϊκά πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι του Βατούμ στις 06 Σεπτεμβρίου 2013, υλοποιώντας σενάρια ασκήσεων όπως ο περιορισμός και η εξάλειψη ενδεχόμενης πυρκαγιάς σε πολεμικό πλοίο κά .
Σύμφωνα με αναλυτές, η Γεωργία αν και γειτονεύει με την Ρωσία, αποφάσισε να ξεκινήσει την «οικοδόμηση στενών σχέσεων» με νατοϊκές χώρες, με σκοπό να ενταχθεί μελλοντικά στο ΝΑΤΟ , όπου στην πραγματικότητα , κανείς δεν την «περιμένει» υπογραμμίζει το ρωσικό δημοσίευμα .
Την ίδια ημέρα , διεξήχθηκαν ναυτικές ασκήσεις στον βυθό της θαλάσια περιοχής του Βατούμ με κύριο σενάριο την εύρεση και εξουδετέρωση ναρκών κά . Σε συνεργασία με τους νατοϊκούς αξιωματικούς, άνδρες του γεωργιανού λιμενικού σώματος , των ειδικών δυνάμεων του Υπουργείου Εσωτερικών , καθώς και ειδικές δυνάμεις του ΥΠΑΜ της Γεωργίας πραγματοποίησαν διάφορα σενάρια ασκήσεων στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή.
Τα γερμανικά και τουρκικά ναρκαλιευτικά εισήλθαν στο λιμάνι του Μπατούμ στις 6 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνουν εκεί έως τις 9 Σεπτεμβρίου πραγματοποιώντας σειρά ασκήσεων, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο «Interfax » .
Σχόλιο: «Τέτοιου είδους επισκέπτες» ενοχλούν σφόδρα την ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία μιας και το Κρεμλίνο δεν επιθυμεί την παρουσία ειδικά Τούρκων και Γερμανών στην Μαύρη Θάλασσα.
Επίσης είναι γνωστό ότι η τωρινή ρωσική ηγεσία με προεξάρχων τον Πρόεδρο Β.Πούτιν επιθυμεί να εντάξει στην Ευρασιατική Ένωση το σύνολο ή δυνατόν των χωρών που συμπεριλάμβαναν την πρώην ΕΣΣΔ, σε μία προσπάθεια ανασύστασης της, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων, παρουσιάζοντας την ως «αντίβαρο» στο ΝΑΤΟ και την Δύση.
http://rus.ruvr.ru/news/2013_09_07/V-Batumskom-portu-proshli-sovmestnie-uchenija-Gruzii-i-NATO-0923/
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών