Ινδία και η Γαλλία ξεκίνησαν σήμερα την έναρξη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, στις γαλλικές Άλπεις , στο όρος « Shakti » ως μέρος της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας .
Σε ανακοίνωση του, το ινδικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό των 2 χωρών ξεκινά την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων ορεινού αγώνα στην περιοχή της Γκρενόμπλ στις Άλπεις, από 9 – 20 Σεπ 2013.
Στο Νέο Δελχί , ο εκπρόσωπος του ινδικού στρατού δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι «αυτή είναι η δεύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ιστορικό συνεργασίας στον τομέα της άμυνας».
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέλη του 5ου τάγματος του συντάγματος Kumaon του Ινδικού Στρατού θα λάβουν μέρος στην άσκηση , μαζί με το 2ο γαλλικό ορεινό τάγμα της 27ης Ταξιαρχίας Πεζικού του γαλλικού στρατού .
«Η κύρια φάση της άσκησης αφορά την διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων σε επίπεδο διμοιρίας υλοποιώντας σενάριο «καταστολής εξέγερσης» σε ορεινές περιοχές στο πλαίσιο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» , υπογραμμίζοντας έτσι τις κοινές ανησυχίες και των δύο χωρών σχετικά με την αυξανόμενη απειλή της παγκόσμιας τρομοκρατίας », τόνισε ο Ινδός ανώτερος αξιωματικός .
Σύμφωνα με τον ίδιο « ένας επιπλέον στόχος της άσκησης είναι η ενίσχυση της τεχνογνωσίας δράσης των 2 στρατιωτικών δυνάμεων , αυξάνοντας παράλληλα έτσι την καλύτερη συνεργασία και αντίδραση σε μια κοινή απειλή» .
Οι ινδικές δυνάμεις εκπαιδευμένες και «εθισμένες» σε ασκήσεις ορεινού αγώνα σε μεγάλο υψόμετρο πραγματοποιούν συνεχή στρατιωτική εκπαίδευση στην ορειβασία, σε κανονικές αλλά και σε χιονισμένες βουνοκορφές , γνωρίζοντας σε βάθος όλες τις προηγμένες τεχνικές, στη πόλη Sonamarg στην ΒΔ Ινδία .
Στις Άλπεις, τα μέλη των δύο δυνάμεων θα εκτελέσουν τακτικές ασκήσεις αναζήτησης και εξόντωσης του εχθρού δημιουργώντας «θύλακες» εγκλωβισμού , σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης .
«Η μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τις ινδικές δυνάμεις σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο , όπως η οροσειρά Siachen Glacier στο Ιμαλάια , και σε επεμβάσεις εξουδετέρωσης ανταρτών έχουν ιδιαίτερη σημασία για τον γαλλικό στρατό» , δήλωσε αξιωματικός του γαλλικού στρατού.
http://inserbia.info/news/2013/09/india-france-ready-to-hold-high-altitude-combat-exercise/
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών