Plesetsk – Η Ρωσία έθεσε σε τροχιά τρεις δορυφόρους επικοινωνιών , δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Πέμπτη .
«Ο φορέας-πύραυλος Rokot εκτοξεύτηκε σήμερα στις 3:23 π.μ. ώρα Μόσχας [ 23:23 GMT Τετάρτη] από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk θέτοντας με επιτυχία σε τροχιά σε εύθετο χρόνο, τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους επικοινωνιών Gonets – M», δήλωσε ο συνταγματάρχης Alexei Zolotukhin .
«Η εκτόξευση είχε αναβληθεί για εννέα μήνες λόγω προσπαθειών των τεχνικών να επιδιορθώσουν πρόβλημα στο κύριος μέρος του πυραύλου- φορέα» συνέχισε ο συνταγματάρχης Zolotukhin .
Όλες οι εκτοξεύσεις των πυραύλων Rokots ανεστάλησαν από τον Ιανουάριο, μετά την αποτυχία ενός όμοιου πυραύλου να θέσει σε τροχιά τους τρεις στρατιωτικούς δορυφόρους σε καθορισμένους τροχιές, με αποτέλεσμα την απώλεια ενός από τους δορυφόρους .
Ο πύραυλος-φορέας Rokot αποτελεί μια τροποποιημένη έκδοση του ρωσικού διηπειρωτικού πυραύλου RS – 18 ( SS – 19 Stiletto σύμφωνα με το ΝΑΤΟ ) . Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας , πριν από τη σημερινή εκτόξευση , συνολικά 16 πύραυλοι Rokot εκτοξεύτηκαν από το κοσμοδρόμιο του Plesetsk από τις 16 Μαΐου 2000.
Οι τρείς δορυφόροι Gonets – M αποτελούν μέρος ομάδος χαμηλής τροχιάς τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει υπηρεσίες επικοινωνιών για τις απομακρυσμένες περιοχές της Ρωσίας .
http://en.rian.ru/science/20130912/183374845/Russia-Orbits-3-Telecoms-Satellites—Defense-Ministry.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών