Στήλες λευκού καπνού» εντοπίστηκαν στην βόρειοκορεατική πυρηνική εγκατάσταση στο Γιονγκμπιόν , προκαλώντας τις υποψίες των αμερικανών εμπειρογνωμόνων για έναρξη λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα» , ανέφερε την Πέμπτη η διαδικτυακή πύλη «38 North.org» .
Σύμφωνα με δύο ερευνητές από το αμερικανό-κορεατικό Ινστιτούτο τους ( Nick Hansen ) και ( Jeffrey Lewis ) , μετά την ανάλυση των εικόνων από δορυφόρο των ΗΠΑ στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους , κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λειτουργία του αντιδραστήρα στο Γιονγκμπιόν πιθανόν επαναλαμβάνεται. Στις εικόνες αυτές οι αμερικανοί ειδικοί αναλυτές είδαν καθαρά από την πυρηνική εγκατάσταση να αυξάνεται η ροή λευκού καπνού . Επίσημες πληροφορίες σχετικά με την έναρξη της λειτουργίας της πυρηνικής εγκατάστασης στο Γιονγκμπιόν δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα επίσημα .
Η Βόρεια Κορέα, το 2009 και το 2013 πραγματοποίησε υπόγεια πυρηνική δοκιμή , η οποία οδήγησε σε διαμαρτυρίες από τη διεθνή κοινότητα . Μετά την τελευταία δοκιμή , που πραγματοποιήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου , υπήρξαν αναφορές ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται και για νέα , αλλά ακόμη αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί .
Επιπλέον , στις αρχές Απριλίου , το πρακτορείο Korean Central News Agency ( KCNA ) ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να επαναλάβει τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο πυρηνικό κέντρο Γιονγκμπιόν , διακόπτοντας τις εξαμερείς συνομιλίες .
Σε απάντηση στις ενέργειες της Πιονγιάνγκ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε μια σειρά ψηφισμάτων που απαιτούν από την Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές δραστηριότητες .
Στις αρχές Σεπτεμβρίου , ο ΔΟΑΕ έχει εκφράσει τη λύπη του για τα σχέδια της Βόρειας Κορέας και κάλεσε τις αρχές της χώρας αυτής να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να συνεργαστούν με τον οργανισμό.
http://38north.org/2013/09/yongbyon091113/
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών