«Τα πρώτα 3 νέα πρωτότυπα ρωσικά άρματα μάχης «ARMATA» 5ης γενεάς είναι έτοιμα για διεξαγωγή δοκιμών», δήλωσε ο επικεφαλής του κλάδου τεθωρακισμένων οχημάτων της διεύθυνσης του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Σεφτσένκο .
« Τα τρία πρώτα νέα πρωτότυπα άρματα μάχης έχουν ολοκληρωθεί », δήλωσε ο Σεφτσένκο στο πρακτορείο RIA » Novosti » .

Ο ίδιος υπογράμμισε με νόημα ότι «ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία διαθέτει ισότιμο οπλοστάσιο μόνο στο επίπεδο των πυρηνικών όπλων . Πόσο σημαντικό είναι αυτό (νέο άρμα) για τη Ρωσία ώστε να επιτύχει πλήρη ισοτιμία με το στρατό των ΗΠΑ ;
Σύμφωνα με τον Σεφτσένκο , τα νέα πρώτα «δείγματα» του άρματος μάχης «ARMATA» δεν είναι υποδεέστερα και δύναται να σταθούν επάξια με αντίστοιχα άλλα σχέδια αρμάτων μάχης χωρών του ΝΑΤΟ .
Τα νέα πρωτότυπα άρματα , θα πρέπει να υποβληθούν σε εντατικές δοκιμές και τέστ σύμφωνα με τις απαιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας στο τέλος του Σεπτεμβρίου δήλωσε ο Σεφτσένκο στην έκθεση στο Nizni Tagil. Πάνω σε αυτό το ζήτημα ο επικεφαλής του ρωσικού εργοστασίου αρμάτων (Uralvagonzavod), Oleg Sienko δήλωσε ότι το νέο ρωσικό άρμα μάχης «ARMATA» δεν επιδείχθηκε σε αυτή τη έκθεση λόγω δοκιμαστικού σταδίου . «Πώς νομίζετε είναι δυνατόν να δημοσιοποιηθεί το μυστικό της ανάπτυξης ; » – δήλωσε ο Sienko στους δημοσιογράφους .
Το νέο άρμα μάχης 5ης γενεάς που προς το παρόν παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό της ρωσικής βιομηχανίας, έχει κωδικοποιηθεί με τον κωδικό » Object – 195 » και σε αυτό εφαρμόσθηκαν όλα τα νέα επιτεύγματα της ρωσικής βιομηχανίας και έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνογνωσίας του προηγούμενου μοντέλου άρματος « Black Eagle».
«To νέο άρμα μάχης στο μέλλον πιθανόν θα είναι μη επανδρωμένο», δήλωσε το Σάββατο ο Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Σεφτσένκο .Έχουμε δημιουργήσει μία «πλατφόρμα για ρομποτικές μηχανές» δήλωσε ο Σεφτσένκο στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ηχώ της Μόσχας»
Προς το παρόν το νέο άρμα φέρει πυροβόλο με λεία κάννη διαμετρήματος 125- mm που φέρει και η έκδοση του άρματος Τ- 90AM . Οι δυνατότητες του «ARMATA» είναι επαρκής για να καταστρέψει κάθε διαθέσιμο τύπο άρματος μάχης του ΝΑΤΟ κατέληξε ο Ρώσος αντιστράτηγος των τεθωρακισμένων .
http://vz.ru/news/2013/9/6/648986.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών