Προετοιμάζονται Αντίποινα Αλβανών σε Βάρος Σέρβων του Κοσόβου
Μια και Μοναδική η Λύση
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με ανώνυμες διεθνείς πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφ. NOVOSTI, οι αρχές του Κοσόβου, με την έγκριση της διεθνούς κοινότητας, και εν προκειμένω της Eulex και της Kfor, πρόκειται να αρχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στις διοικητικές διαβάσεις μεταξύ Κεντρικής Σερβίας και Κοσόβου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν ευρέως μεταξύ πολιτικών κύκλων στο Κόσοβο.
Ο π / θ του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, εντός των επομένων ημερών θα αρχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας Στεφάνοβιτς-Ταχίρι, με σχολαστικούς ελέγχους προσώπων και εμπορευμάτων που εισέρχονται στο Κόσοβο. Για την εφαρμογή της εν λόγω μέτρων έχει λάβει το πράσινο φως από τη διεθνή κοινότητα και όλες οι ενέργειες των αρχών της Πρίστινα θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Kfor και την Eulex.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Στρπτσε, Ζβόνκο Μιχαήλοβιτς, θα ενεργοποιηθεί ο κατάλογος «ανεπιθύμητων» προσώπων σερβικής εθνικότητας που βαρύνονται με κατηγορίες «παραβίασης των νόμων και του Συντάγματος του Κοσόβου». Στον κατάλογο αυτόν περιλαμβάνονται οι πρόεδροι των σερβικών δήμων και οι επικεφαλής επαρχιακών διοικήσεων.
Την λήψη τέτοιου είδους μέτρων προανήγγειλε ο ίδιος ο Θάτσι, δηλώνοντας ότι «με την βοήθεια των διεθνών εταίρων θα ενσωματώσουμε το βόρειο Κόσοβο στο συνταγματικό μας πλαίσιο», δήλωση την οποία οι εκπρόσωποι των Σέρβων της περιοχής εξέλαβαν ως ανοικτή απειλή.
Παράλληλα, οι Σέρβοι νοτίως του Ίμπαρ αναμένουν αλβανικές βιαιότητες, οι οποίες κατά κανόνα αποτελούν προϊόν συνεργασίας των αρχών της Πρίστινα και ακραίων αλβανικών στοιχείων, με την σιωπηρή υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.
Οι ειδικές δυνάμεις του Κοσόβου (ROSA) ήδη διεξάγουν έρευνες σε σπίτια Σέρβων σε χωριά της περιοχής Κόσοβσκο Πομοράβλιε. Πρόκειται για αναιτιολόγητους ελέγχους σε σπίτια στα οποία κατοικούν υπάλληλοι των σερβικών δομών που λειτουργούν στο Κόσοβο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ενέργειες αυτές των αρχών της Πρίστινα συνδέονται άμεσα με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με το Βελιγράδι.
Η κατάσταση δείχνει τάση κλιμάκωσης και επιστροφής στα μπλόκα και βιαιότητες του Ιουνίου 2011, με απρόβλεπτες περαιτέρω εξελίξεις.
Αρχίζει πλέον και γίνεται ολοφάνερο, ότι απαιτείται άμεσα η ίδρυση σερβικής κοινότητας με εκτελεστικές αρμοδιότητες στο τομέα της διοίκησης, της αστυνομίας και δικαιοσύνης, τις οποίες ζητάει το Βελιγράδι, ως η μόνη εγγύηση προστασίας και επιβίωσης των Σέρβων στο Κόσοβο. Είναι το ελάχιστο που η Πρίστινα και η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αποδεχθούν.