volos-dimotiko-katafygio-adespota
διαβάζουμε στο zoosos.gr
Από την ιστοσελίδα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους πληροφορηθήκαμε σήμερα τη γνωμοδότηση (αρ. 63/2013), που βάζει και επισήμως τέλος στο κώλυμα, το οποίο είχε προκύψει σχετικά τα επαγγελματικά δικαιώματα και την προσφορά παροχής υπηρεσιών από εθελοντές κτηνιάτρους από το εξωτερικό.
Ομόφωνα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αποφασίστηκε ότι η εθελοντική προσφορά δεν είναι οικονομική δραστηριότητα και ότι δεν απαιτείται ούτε η γνώση της Ελληνικής Γλώσσας για τη διενέργεια κτηνιατρικών πράξεων, όπως είναι η στείρωση και η τοποθέτηση τσιπ.
Θυμίζουμε ότι η αντιπαράθεση των εκπροσώπων φιλοζωικών ομοσπονδιών με τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο (Π.Κ.Σ.) και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) έφτασε όχι μόνο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτος και στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στις Βρυξέλλες στον αρμόδιο επίτροπο της Κομισιόν πριν από μερικούς μήνες.
Τελικά αυτή η πολύμηνη κινητοποίηση και ο κύκλος επαφών οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα που ανοίγει τον δρόμο, ώστε επιστήμονες – κτηνίατροι από το εξωτερικό – να μπορούν προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για τη φροντίδα (στειρώσεις κ.ά.) των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα.
Η εμπεριστατωμένη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Βασίλη Παπαγεωργίου, η οποία και κατατέθηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους οφείλουμε να αναφέρουμε ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να οδηγηθούμε σε αυτή τη θετική για τ’ αδέσποτα απόφαση.
Έτσι μεταξύ άλλων διαβάζουμε ότι «Η εθελοντική δωρεάν παροχή υπηρεσιών δεν εμπίπτει ευθέως στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, του Π.Δ. 38/2010 και της Κ.Υ.Α. 165261/ΙΑ/2010, διότι δεν αποτελεί οικονομική δραστηριότητα και, ειδικότερα, υπηρεσία, υπό την έννοια του ενωσιακού δικαίου, δηλαδή παροχή που προσφέρεται έναντι αμοιβής».
Επανειλημμένα είχαμε τονίσει από το www.zoosos.gr ότι η δυσμενής οικονομική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε δεν μας επιτρέπει να απορρίπτουμε τη βοήθεια που κάποιοι μπορούν να προσφέρουν στ’ αδέσποτα της Ελλάδας ώστε ο πληθυσμός τους να μην αυξάνεται.
Τα συμφέροντα μιας συντεχνίας δεν μπορεί να τίθενται πάνω από την επίλυση ενός πολύ σοβαρού προβλήματος, πάνω από τη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων.
Η εθελοντική δωρεάν παροχή υπηρεσιών δεν εμπίπτει ευθέως στο ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ, του Π.Δ. 38/2010 και της Κ.Υ.Α. 165261/ΙΑ/2010, διότι δεν αποτελεί οικονομική δραστηριότητα και, ειδικότερα, υπηρεσία, υπό την έννοια του ενωσιακού δικαίου, δηλαδή παροχή που προσφέρεται έναντι αμοιβής.