751CB04AF0199FBEC06B7347C5A49C57
Ένα ακόμη βραβείο δόθηκε σε φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, αυτή τη φορά στον6ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου στην Οξφόρδη (6th International Roman Law Moot Court Competition).
Οι φοιτητές της Νομικής Σχολής Αθηνών, μάλιστα, επικράτησαν των αντίστοιχων ομάδων των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ.
Στο διαγωνισμό αυτό που διεξήχθη στην Οξφόρδη στις 8 & 9 Απριλίου 2013, η Νομική Σχολή Αθηνών κατέκτησε το 1ο βραβείο. Η ελληνική ομάδα, που συγκροτείτο από τους προπτυχιακούς φοιτητές Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη, Μαρία-Θωμαΐδα Επέογλου, Αλέξανδρο Παπασωτηρίου και Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, επικράτησε τελικά στους ημιτελικούς έναντι του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και στον τελικό αναμετρήθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αναδείχθηκε νικήτρια.
Οι Έλληνες φοιτητές συγκέντρωσαν ήδη στα προκριματικά και σε κάθε μετέπειτα στάδιο του διαγωνισμού την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των διαγωνιζόμενων ομάδων. Δεύτερη κατετάγη η Οξφόρδη και τρίτο το Κέμπριτζ.
Η Ιουλία-Αικατερίνη Βουλέλη έλαβε επίσης το 1ο βραβείο καλύτερου ρήτορα (best oralist) και ο Αλέξανδρος Παπασωτηρίου το 3ο βραβείο καλύτερου ρήτορα, με την ελληνική ομάδα να λαμβάνει συνολικά τα τρία από τα έξι βραβεία του διαγωνισμού, τα οποία απονεμήθηκαν σε τελετή στο Κολλέγιο All Souls της Οξφόρδης από το χορηγό του διαγωνισμού, αγγλική δικηγορική εταιρεία.
Την επιστημονική επίβλεψη της προετοιμασίας των φοιτητών είχε η επίκουρος καθηγήτρια Αθηνά Δημοπούλου, ενώ στην προπόνηση της ομάδας καταλυτική υπήρξε η συνδρομή της αποφοίτου της Σχολής Αρτεμησίας Παπαδάκη, καθώς και των φοιτητών Μάγδας Αστερή, Θανάση Τασόπουλου και της αποφοίτου Μαριάννας Φλώρου, όλων παλαιότερων νικητών του ίδιου διαγωνισμού.
Οι Έλληνες φοιτητές διαγωνίστηκαν σε αγορεύσεις στα αγγλικά έναντι φοιτητών ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (Οξφόρδη, Κέμπριτζ, Tubigen, Trier, Βιέννη, Λιέγη, Νάπολη), με κριτές τους καθηγητές των ιδίων Πανεπιστημίων, υποστηρίζοντας και αντικρούοντας αντιστοίχως πέντε διαφορετικά ένδικα μέσα (διεκδικητική αγωγή, ασφαλιστικά μέτρα νομής, αγωγές αποζημίωσης από αδικοπραξία και πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου).
Εφαρμοστέο δίκαιο ήταν αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης του Ρωμαϊκού Δικαίου, η δε υπόθεση περιείχε στοιχεία εμπράγματου δικαίου (αγροτικές δουλείες, υποθήκη), ενοχικού δικαίου (μίσθωση πράγματος, δάνειο) και αδικοπραξιών. Οι φοιτητές της Αθήνας κέρδισαν τις εντυπώσεις χάρις στην ετοιμότητα των απαντήσεών τους σε δύσκολες νομικές ερωτήσεις, τη ρητορική τους, αλλά και τις γνώσεις τους επί της λατινικής νομικής ορολογίας. Η Μαρία-Θηρεσία Ρούσσου, που διαγωνίσθηκε με την Ιουλία Βουλέλη στον τελικό του διαγωνισμού έναντι των φοιτητών της Οξφόρδης, είναι πρωτοετής φοιτήτρια.
Η συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό και η μετάβαση των φοιτητών στην Οξφόρδη κατέστησαν δυνατές χάρις στην ευγενική στήριξη και τις χορηγίες Ελλήνων χορηγών.
http://www.tanea.gr  via http://kales-eidhseis.blogspot.gr