Αρχική Συμφωνία Βελιγραδίου-Πρίστινα
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Ο δέκατος γύρος συνομιλιών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα ολοκληρώθηκε, με τη μονογραφή της συμφωνίας από τους π/θ της Σερβίας και του Κοσόβου.
Σύμφωνα με το Β92 το 9ο σημείο της προταθείσας συμφωνίας που αφορούσε στην αστυνομία και την εκλογή περιφερειακού αστυνομικού διοικητή στο βόρειο Κόσοβο, παρέμεινε αμετάβλητο, ενώ το 14ο σημείο που αναφερόταν στη συμμετοχή του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς «τροποποιήθηκε».
Σύμφωνα με το ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ, ο σέρβος πρωθυπουργός εξήγησε ότι το άρθρο 14 τροποποιήθηκε ώστε να αφαιρεθεί η διατύπωση σύμφωνα με την οποία η Σερβία καλούνταν ουσιαστικά να μην εμποδίσει το Κόσοβο στη συμμετοχή του σε διεθνείς οργανισμούς, και «πλέον αναφέρει μόνο ότι η Σερβία δεν πρέπει να εμποδίσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Κάθριν Άστον, συνεχάρη και τους δύο πρωθυπουργούς για το «θάρρος και την προσπάθεια που κατέβαλαν», δήλωσε δε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν, ότι και οι δύο πλευρές μονόγραψαν τη συμφωνία και ότι «Είναι πολύ σημαντικό να κοιτάξουμε πλέον μακριά από το παρελθόν και οι δύο πλευρές να κινηθούν πιο κοντά στην ΕΕ».
Επιπλέον επιβεβαιώθηκε η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών και της Κάθριν Άστον στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Θεωρείται ότι η συνάντηση με το ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε κατόπιν του αιτήματος της Σερβίας, να μην έχει πρόσβαση ο στρατός του Κοσόβου στο βόρειο τμήμα και κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Ανεξάρτητα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Συμμαχία θα κάνει τα πάντα ώστε «να εφαρμοστεί μια πιθανή συμφωνία».
Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Νίκολιτς, Μάρκο Τζούριτς, δήλωσε ότι η συμφωνία του Βελιγραδίου με την Πρίστινα θα είναι εφικτή εφόσον δεν υπάρξουν αποκλείσεις από την πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με την πρόταση, η Κοινότητα των σερβικών Δήμων θα έχει εκτελεστικές εξουσίες, ιδίως όσον αφορά στην αστυνομία, και θα μπορεί να διορίζει περιφερειακό αστυνομικό διοικητή.
Επίσης, σχολίασε ότι ο π/θ Θάτσι προσπαθούσε διαρκώς να χειραγωγήσει την κατάσταση και έλεγε ψέματα σχετικά με την προταθείσα συμφωνία. «Για την Πρίστινα, το πιο δύσκολο πράγμα είναι ότι η συμφωνία η οποία τώρα βρίσκεται στο τραπέζι, αναφέρει ότι μόνο Σέρβοι αστυνομικοί θα είναι παρόντες στο βόρειο Κόσοβο, ενώ οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσόβου δεν θα επιτρέπεται να προσεγγίζουν το βόρειο Κόσοβο χωρίς την έγκριση του ΝΑΤΟ και τη συμφωνία της Κοινότητας των σερβικών Δήμων».
Για το θέμα ο Σέρβος π/θ Ίβιτσα Ντάτσιτς είχε δηλώσει ότι ο Χασίμ Θάτσι προσπάθησε να αλλάξει το σημείο 14 ώστε να υποχρεώνει τις δύο πλευρές να μην εμποδίζουν τη συμμετοχή η μία της άλλης σε διεθνείς οργανισμούς, πράγμα το οποίο σήμαινε ότι η Σερβία θα έπρεπε να επιτρέψει στο Κόσοβο να γίνει μέλος διεθνών οργανισμών, κάτι που για τη Σερβία ήταν απαράδεκτο. Από την πλευρά του ο Θάτσι είχε δηλώσει ότι Σερβία μπορεί να δηλώνει αυτά που επιθυμεί, ωστόσο θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Βέβαια θεωρείται άγνωστο το πότε και εάν η συμφωνία θα υπογραφεί επισήμως, καθόσον για τελική συμφωνία και εφαρμογή της απαιτείται η συναίνεση των κοινοβουλίων των δύο πλευρών. Οι πρώτες αντιδράσεις ήδη έκαναν την εμφάνιση τους απο πλεύρας Σέρβων του Β. Κοσσόβου, που μιλούν για κατάπτυστη συμφωνία και απειλούν με δυναμικές αντιδράσεις καθόσον θεωρούν ότι η συμφωνία τους δίνει βορά στις διαθέσεις των Αλβανών, ενώ καταργείται κάθε επίσημη σύνδεση με την Σερβία.
Θα εξακολουθήσουμε παρά την αρχική προσέγγιση των δύο πλευρών, να είμαστε επιφυλακτικοί για την τελική συμφωνία καθώς και για την σταθερότητα στην περιοχή.