Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ»

ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
29/04/2013
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάζει  την έκθεση με τον γενικό τίτλο «Η Επίδαυρος εφ’ όλης της ύλης» από το αρχείο και τη συλλογή του δημοσιογράφου-συγγραφέα-εικαστικού και συλλέκτη, Βασίλη Καββαθά, σε επιμέλεια του ίδιου. 

Η έκθεση έχει ως στόχο την ουσιαστική γνωριμία του κοινού, και ειδικότερα των νεώτερων γενεών, με το μαγικό, και συνάμα, γνωστό - άγνωστο στην ολότητά του,  τόπο, που λέγεται Επίδαυρος. Ένα σημείο αναφοράς, από τους αρχαιότατους χρόνους. 

Ένας τόπος νοήματος, που συνδέει άμεσα τη μαθητεία, την σπουδή και την εκπαίδευση με το Ιερό του Ασκληπιού, όπου κάποτε συνέρρεαν κατά μυριάδες οι προσκυνητές - ασθενείς  απ’ όλα τα γνωστά μέρη της εποχής,  για να βιώσουν την εμπειρία του θαύματος, ν’ ακολουθήσουν το τελετουργικό της εγκοιμήσεως που τους «οδηγούσε» ενώπιον του θεού, ο οποίος «και νεκρούς ανάσταινε»…  

Μέρος του αρχείου του Βασίλη Καββαθά, ο οποίος έχει αναγάγει σε έργο ζωής (μισό αιώνα θεατής του θεάτρου -έχει αναλώσει ανάλογο χρόνο στην έρευνα της ιστορίας της γενέτειράς του) θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ενώ ο απώτερος στόχος του συλλέκτη είναι: η δημιουργία μιας Βιβλιοθήκης-Πινακοθήκης της Επιδαύρου (που θα περιλαμβάνει ό,τι Επιδαύριον).  

Η μοναδική συλλογή του Βασίλη Καββαθά αποτελείται από σπάνιες εκδόσεις βιβλίων, αφίσες και προγράμματα του θεάτρου, γκραβούρες, ξυλογραφίες και χαλκογραφίες καλλιτεχνών και περιηγητών, πίνακες ζωγραφικής, ακουαρέλες και φωτογραφίες Επιδαύριας θεματολογίας πάντα. 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα,  ο Βασίλης Καββαθάς θα συνομιλήσει με προσωπικότητες του θεάτρου, με πανεπιστημιακούς και με αρχαιολόγους. 

Οι ιδιότυπες αυτές συνεντεύξεις, με ανθρώπους που έχουν βιώσει την εμπειρία της Επιδαύρου -εκείνους που ο συλλέκτης ονομάζει «Επιδαύριους»-  θα είναι ανοικτές στο κοινό. 

Αντί εγκαινίων, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ο Βασίλης Καββαθάς μιλά για τον αρχαιολόγο Παναγή  Καββαδία και την ανασκαφή  στο Ιερό, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τα συλλεκτικά συγγράμματα-εκδόσεις του: «Ο ΤΩΝ ΕΠΙΔΑΥΡΙΩΝ ΘΙΑΣΟΣ», «Εγώ έχω παίξει στην Επίδαυρο», «Η ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ εφ’ όλης της ύλης», «ΘΕΑ  ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ», «ΘΕΑΣ ΑΞΙΟΝ», «ΑΝΑΣΚΑΦΗ στο ΙΕΡΟ», «ΕΠΙΔΑΥΡΙΟΝ  ΑΝΑΘΗΜΑ - ΣΕΛΙΔΕΣ ΠΑΤΡΙΔΟΓΝΩΣΙΑΣ», «Τοιχογραφίες» ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ (εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ) 

Info: 

Η έκθεση διοργανώνεται με τη  υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
Τρίτη 11 Ιουνίου έως την Κυριακή 28 Ιουλίου 2013
Εκθεσιακός χώρος 1ου και 2ου ορόφου
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 18:00 -22:00
Είσοδος Ελεύθερη
Εναρκτήρια Εκδήλωση: Τρίτη 11 Ιουνίου 2013
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 210 34 18 579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00
Απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ