Σύμφωνα ρωσικά ΜΜΕ τα οποία αναφέρονται σε άρθρο της λιβανικής εφημερίδας Ad-Diyar, ρωσικά αεροσκάφη «θεάθηκαν να πραγματοποιούν περιπολίες» ( δεν αναφέρεται ο τύπος και εάν ήταν οπλισμένα) πάνω από την ρωσική βάση της Ταρτούς και το λιμάνι της Λατάκειας, πραγματοποιώντας ακόμα και χαμηλές διελεύσεις, ελέγχοντας το συριακό εναέριο χώρο σε συνεργασία πάντα με τις ναυτικές μονάδες που εδρεύουν στα ανοικτά των ακτών της Συρίας και αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Έδρα της βάσης των ρωσικών αεροσκαφών σύμφωνα με την εφημερίδα δεν διευκρινίζονται. Από εχθές το απόγευμα το αντιτορπιλικό «Smetlivy» πλέει « «πάση δυνάμει» για τις συριακές ακτές και αναμένεται επίσης και το πυραυλοφόρο καταδρομικό «Moskva» .
Επίσης σύμφωνα με άλλη λιβανική εφημερίδα την «Ayoub» υπογραμμίζεται αύξηση της ρωσικής ναυτικής ομάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με Λιβανέζο αρθρογράφο θεάθηκαν και ρωσικά υποβρύχια χωρίς να αναφέρεται ο τύπος τους. Ο Λιβανέζος δημοσιογράφος πιστεύει ότι ένας από τους στόχους τους του ρωσικού ναυτικού στα ανοικτά των ακτών της Συρίας είναι η ανασύσταση του συριακού στρατού για την αντιμετώπιση των αμερικανικών αεροπορικών και πυραυλικών επιδρομών.
Σχόλιο: Το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο η αμερικανική ηγεσία αλλά και οι περισσότεροι δυτικοί ηγέτες, ιδιαίτερα «μεγάλων χωρών» όπως η Βρετανία και Γαλλία δεν ανέμεναν τόσο σθεναρή ρωσική στρατιωτική αντίδραση και παρουσία στην ΝΑ Μεσόγειο, πέρα του πολιτικού και διπλωματικού παρασκηνίου με τον έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου από τον ΟΗΕ. Οι κινήσεις των Ρώσων τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα μοιάζουν με τις κινήσεις του Ρώσου σκακιστή Κασπάρωφ.
Το βρετανικό ναυτικό από την άλλη πλευρά προφανώς υπακούοντας στο ψήφισμα του κοινοβουλίου αλλά και πιθανώς στο ένστικτο της πάλαι ποτέ βρετανικής αυτοκρατορίας « έκοψε άγκυρες» όπως λένε οι ναυτικοί και απέπλευσε νυκτερινές ώρες το σύνολο των μονάδων επιφανείας του ( έξι πλοία με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο Illustrious) για την ερυθρά θάλασσα.
Η ρωσική αντίδραση στην Συρία καταδεικνύει ένα προετοιμασμένο από καιρό σχέδιο δράσης, το οποίο εφαρμόζεται σταδιακά σε συνδυασμό με το πολιτικό παρασκήνιο, εμπλέκοντας μέσα και προσωπικό στο σωστό timing με σκοπό να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα τόσο στον πολιτικό όσο και στον ψυχολογικό τομέα.
Η Συρία και το Ιράν αποτελούν την «τελευταία γραμμή άμυνας» για την «ρωσική αρκούδα» και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε λαμβάνοντας «δώρα» όπως αυτά που «κόμισε» ο Σαουδάραβας επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Πούτιν και αφορούσε την υπογραφή στρατιωτικών αμυντικών συμβολαίων πολλών εκατομμυρίων αλλά και την «κατάπαυση του πυρός» από τους Τσετσένους αντάρτες εν όψει της χειμερινής ολυμπιάδας του Σότσι.
Στόχος της ρωσικής πολιτικής είναι η απομάκρυνση οποιουδήποτε κινδύνου από την περιοχή του Καυκάσου μια περιοχή που το υπέδαφος κρύβει ενεργειακούς θησαυρούς και σημαίνει παρά πολλά για το μέλλον της χώρας.
Η Ρωσία έχει αναγεννηθεί από την οικονομική καταστροφή της δεκαετίας του 1990 και «απαιτεί» να λάβει της θέση που της αρμόζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι υλοποιώντας ένα σχέδιο από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου που είναι η κάθοδος στην Μεσόγειο θάλασσα.
http://www.blackseanews.net/read/70219
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών