Ένα μεγάλων διαστάσεων ραντάρ κατασκευάζει νότια της Άγκυρας η τουρκική εταιρεία ASELSAN για λογαριασμό του στρατιωτικού Ηλεκτρονικού Κέντρου Τεχνολογίας και το οποίο σύμφωνα με το τουρκικό τύπο θα τεθεί σε λειτουργία το 2014 .
Σύμφωνα με τον διευθυντή της ASELSAN Cengiz Ergeneman το νέο ραντάρ στο Gölbaşı θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο του 2014. Ο Ergeneman δήλωσε επίσης ότι η όλη εγκατάσταση, καταλαμβάνει 76.000 τετραγωνικά μέτρα με κτιριακές υποδομές 335 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων καθώς και ότι το εν λόγω ραντάρ θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.
Ο ίδιος υπογράμμισε τις προσπάθειες ASELSAN να φέρει πίσω «στην πατρίδα» Τούρκους μηχανικούς διότι πολλοί από αυτούς εργάζονται στις ΗΠΑ έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις ανώτατου επιπέδου με σκοπό να εργαστούν προς όφελος της Τουρκίας. Ήδη από τους 123 Τούρκους επιστήμονες στο εξωτερικό ύστερα από σχετική κρούση δέχθηκαν και εργάζονται οι 66 στην ASELSAN.
Η εταιρεία στο ραντάρ μεγάλων διαστάσεων του τουρκικού στρατού στο Gölbaşı αλλά και σε ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα, έχει επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια με αυτό το πρόγραμμα να βρίσκεται στην κορυφή των σχεδίων της. Η όλη προσπάθεια έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Βιομηχανίας και το νέο υπερκέντρο ραντάρ , Ηλεκτρονικού Πολέμου και Συστημάτων Πληροφοριών R & D Center θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του κοντά στην πανεπιστημιούπολη .
Το Campus του πανεπιστημίου θα εξυπηρετεί περισσότερους από χίλιους μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό της ASELSAN.
Σύμφωνα με τον Cengiz Ergeneman , οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη όλων των ειδών τα ραντάρ ,αλλά σίγουρα περισσότερο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας με σήμα jammer , καθώς και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που θα υποστηρίζουν την τουρκική αεράμυνα .
CAMPUS Golbasi
Η νέα πανεπιστημιούπολη , αποτελεί πρότυπο στην Τουρκία και εξειδικεύεται στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου ,των ραντάρ , του σχεδιασμού αλλά και στην βελτίωση και την ενσωμάτωση των νέων συστημάτων ραντάρ μικροκυμάτων .
Επίσης αναφέρθηκε ότι όλα τα ραντάρ της χώρας θα ελέγχονται από τον εν λόγω κέντρο με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο και λειτουργία του συστήματος ραντάρ της χώρας «υπό την σκέπη» βέβαια των τουρκικών ΕΔ.
Σχόλιο: Αν και το τουρκικό άρθρο δεν αναφέρει για τις δυνατότητες του νέου ραντάρ περισσότερες λεπτομέρειες για ευνόητους λόγους γίνεται πασιφανές ότι:
Α. Το νέο κέντρο αυτό έχει άμεση σχέση με την ένταξη στις ΤΕΔ του νέου αντιαεροπορικού συστήματος μακρού βεληνεκούς κινεζικής προέλευσης HQ-9 αλλά και με τα μικρής και μεσαίες εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα HISAR-A και HISAR-Β ( ευρίσκονται στο στάδιο δοκιμών και κατασκευής αντίστοιχα) για την αποτελεσματικότερη απόδοση του συνόλου του συστήματος αεράμυνας της Τουρκίας και των νέων ηγεμονικών φιλοδοξιών της .
Β. Σίγουρα το ραντάρ αυτό θα διασυνδεθεί και με τους τουρκικούς δορυφόρους σειράς TURKSAT για τον έλεγχο και την κυριαρχία της Τουρκίας σε όλες τις διαστάσεις συμπεριλαμβανομένου και του διαστήματος προς επίτευξη μελλοντικών τουρκικών φιλοδοξιών και στο τομέα του διαστήματος.
Γ. Το νέο ραντάρ μεγάλων διαστάσεων καθώς και το κέντρο ελέγχου θα ελέγχει φυσικά όλο το χώρο του αιγαίου πελάγους και της χώρας μας δίνοντας σαφές προβάδισμα στο τομέα της έρευνας και της διάσωσης με διασύνδεση του με το νέο τουρκικό πρόγραμμα επιτήρησης ακτών Uzun Ufuk (Μακρύς Ορίζοντας).
Το πρόγραμμα επιτήρησης ακτών προβλέπει τη δημιουργία 32 σταθμών ραντάρ οι οποίοι θα συμπληρώνονται από συστήματα FLIR και τηλεοπτικές κάμερες υψηλής ευκρίνειας από την Αλεξανδρέττα έως τις τουρκικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο αισθητήρων.
Δ. Η όλη τουρκική προσπάθεια θα δίνει την δυνατότητα στην τουρκική αεροπορία ειδικά με την παραλαβή των F-35 να αποκτήσει προβάδισμα στους ουρανούς του Αιγαίου δημιουργώντας παράλληλα πλήθος προβλημάτων στην ελληνική ΠΑ.
Παράλληλα το νέο ραντάρ εντάσσεται και στην προσπάθεια του τουρκικού στρατού για αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πυραύλων εδάφους –εδάφους όπως είναι οι πύραυλοι J-600T Yıldırım εμβέλειας άνω των 300 χλμ αλλά και των J-600T Yıldırım III SRBM που ευρίσκονται υπο κατασκευή και η εμβέλεια τους ξεπερνά τα 900 χλμ.
http://www.iha.com.tr/teknoloji/turkiyenin-radar-ussu-golbasinda-yukseliyor/304572
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών