Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γιάννενα: Mελαγχολική ομορφιά δίπλα στη θρυλική λίμνη

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/10/giannena-melagxolikh-omorfia-dipla-sth-thrylikh-limnh.html#ixzz2j2VjrV6f


  
Στα Γιάννενα, το παλιό με το καινούργιο συμβιώνουν αρμονικά, συνθέτοντας μία πόλη που σφύζει από ζωή και συντηρεί με σεβασμό την πλούσια ιστορική της κληρονομιά. Τα Γιάννενα ή Ιωάννινα, είναι το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της Ηπείρου και μια από τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις, με πλούσια πολιτιστική παράδοση και σημαντική ανάπτυξη.

Βρίσκονται ανάμεσα σε ψηλά, καταπράσινα βουνά και ορμητικά ποτάμια, ενώ ξεχωριστή θέση στην περιοχή, κατέχει η λίμνη Παμβώτιδα -στη μια πλευρά πόλης- και το νησάκι της, όπου υπάρχει ένας μικρός οικισμός και διάφορα μνημεία και αξιοθέατα, όπως η τελευταία κατοικία του Αλή Πασά.

Κατά την τουρκοκρατία, οι Οθωμανοί δεσμεύτηκαν με έγγραφη συμφωνία να γίνουν σεβαστά πολλά προνόμια των κατοίκων και ακόμη και μετά από εξεγέρσεις και αναταραχές, η πόλη ανέκαμψε και οι Γιαννιώτες συνέχισαν τις εμπορικές και χειροτεχνικές τους δραστηριότητες.

Σημαντικό ρόλο στην ιστορία της πόλης και της Ηπείρου γενικότερα, από το 1788 όταν και διορίστηκε πασάς των Ιωαννίνων, μέχρι τις αρχές της Ελληνικής Επανάστασης, διαδραμάτισε ο Αλή Πασάς Τεπελενλής. Αν και κυβέρνησε επιβάλλοντας σκληρή πειθαρχία, κατασκεύασε δρόμους, λιμάνια, γέφυρες και υδραγωγεία, ίδρυσε σχολεία, είχε σε μεγάλη εκτίμηση τους επιστήμονες και παγίωσε την ασφάλεια στην επικράτειά του μέσω της εξάλειψης της ληστείας ενώ ιδιαίτερα στην πρωτεύουσά του, τα Γιάννενα ενίσχυσε τη βιοτεχνία, το εμπόριο, τις τέχνες και τα γράμματα.


 
Σήμερα, στα Γιάννενα και την γύρω περιοχή θα βρείτε μοντέρνα καταστήματα, αλλά και ιστορικά μνημεία, παλιά αρχοντικά και σύγχρονα κτήρια, παραδοσιακές γειτονιές και νέες συνοικίες. Το παλιό με το καινούργιο συμβιώνουν αρμονικά, συνθέτοντας μία πόλη που σφύζει από ζωή και συντηρεί με σεβασμό την πλούσια ιστορική της κληρονομιά.

Κάντε βόλτες στο κάστρο και στα μουσεία του, περπατήστε στο δρόμο μπροστά από τη λίμνη, με τα μεγάλα πλατάνια και στο ιστορικό κέντρο της πόλης και δοκιμάστε τις τοπικές γεύσεις στις ταβέρνες που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης ή απολαύστε τον καφέ σας σε ένα από τα πολλά καφέ.

Η λίμνη Παμβώτιδα και το γραφικό νησάκι


 
Η λίμνη Παμβώτιδα, γνωστή και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών, που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης (σύμφωνα με τον οποίο ο Αλή Πασάς έπνιξε στη λίμνη τυφλωμένος από πάθος, την κυρά Φροσύνη) και του Ντουραχάν (ο οποίος διάβηκε με όλο του το στρατό την παγωμένη λίμνη, χωρίς να αντιληφθεί τον κίνδυνο και από ευγνωμοσύνη ίδρυσε στη θέση εκείνη την ομώνυμη μονή, την Παναγία Ντουραχάνη).

Οι όχθες της είναι πυκνόφυτες και τα βουνά της Ηπείρου καθρεφτίζονται στα νερά της, ενώ σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κομμάτι χλωρίδας και πανίδας της περιοχής.

Στο μέσο περίπου της λίμνης, βρίσκεται ένα μικρό νησάκι, στο οποίο είναι χτισμένος ένας γραφικός οικισμός, που σήμερα έχει 343 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2001). Μάλιστα, έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, καθώς είναι χτισμένος ακολουθώντας την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Εκεί βρίσκεται και το Μουσείο Αλή Πασά, το μέρος όπου θανατώθηκε ο θρυλικός Αλής.

Στο νησάκι θα βρείτε επίσης ταβερνάκια με τοπικές λιχουδιές (όπως τα διάσημα βατραχοπόδαρα, χέλι και πέστροφα), αλλά και μαγαζιά που πουλάνε τα φημισμένα ασημένια γιαννιώτικα κοσμήματα καθώς και άλλα είδη λαϊκής τέχνης. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με πλοιάρια που εκτελούν συχνά δρομολόγια.

Αξιοθέατα και μουσεία

  

Στα Γιάννενα θα βρείτε πολλά αξιοθέατα και μνημεία. Σε μια µικρή βραχώδη χερσόνησο στη δυτική όχθη της λίµνης, βρίσκεται το κάστρο, από το οποίο διατηρείται σήµερα ένα µεγάλο µέρος, όπως και µεγάλο µέρος των βυζαντινών τειχών του, κατά µήκος της οδού Ιουστινιανού.

Στη νοτιοανατολική ακρόπολη, που είναι περισσότερο γνωστή ως Ιτς Καλέ, πολύ κοντά στο χώρο που υψώνεται σήµερα το Φετιχιέ τζαµί, βρίσκονταν τα ανάκτορα του Αλή Πασά, καθώς και η παλιά πόλη των Ιωαννίνων.

Αξίζει να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό και το βυζαντινό μουσείο, που διαθέτουν ενδιαφέροντα ευρήματα της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου.

Επίσης, το Τέμενος Ασλάν Πασά, στεγάζει σήμερα το τριπλό Δημοτικό Μουσείο που έχει ένα Ελληνικό Τμήμα, ένα Εβραϊκό και ένα Μουσουλμανικό. Το Δημοτικό Μουσείο στεγάζεται στο Ασλάν Τζαμί, που βρίσκεται στην Ακρόπολη των Ιωαννίνων εντός του Κάστρου. Στο Μουσείο εκτίθενται τοπικές ενδυμασίες, υφαντά, ξυλόγλυπτα, είδη αργυροχοΐας και άλλα, ενώ το έκθεμα που ξεχωρίζει είναι το Δαμασκηνό σπαθί του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, με το αναψυκτήριο και την όμορφη θέα.

Το σπήλαιο του Περάματος και το Μουσείο Παύλου Βρέλλη

 



Τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο δρόμο προς Μέτσοβο, βρίσκεται το Σπήλαιο του Περάματος ( http://spilaio-perama.gr/web/ ), το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι το πρώτο τουριστικά διευθετημένο σπήλαιο στην Ελλάδα.
 



Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους με σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων. Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.

Το Μουσείο του Βρέλλη ( www.vrellis.gr/ ), βρίσκεται 12 χιλιόμετρα πριν την πόλη, στην περιοχή Μπιζάνι και φιλοξενεί εντυπωσιακά κέρινα ομοιώματα όλων των ξακουστών αλλά και αφανών ηρώων που έπαιξαν σημαντικό ρόλο από την προεπαναστατική περίοδο έως και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργημένα από τον καλλιτέχνη εικαστικό, Παύλο Βρέλλη.

Από τα Γιάννενα, μπορείτε επίσης να κάνετε εκδρομές προς το Μέτσοβο (http://metsovo.gr/ ) και τα γραφικά Ζαγοροχώρια ( www.zagoroxoria.gr/και www.zagorochoria.com ).


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ