Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Δραστικά μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    "
24/10/2013
Υπέρ των μέτρων για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, που περιλαμβάνει σχέδιο δράσης της ΕΕ για την περίοδο 2014-2019, τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές.
Με περίπου 4.000 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις να δρουν στην ΕΕ το 2013, άμεσες προτεραιότητες του Κοινοβουλίου αποτελούν η κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος και η εξάλειψη των πηγών εισοδημάτων τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία και την κατάρτιση στον τομέα της επιβολής του νόμου (Europol), μόνο το 2013 δρουν στην ΕΕ 3.600 διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις, εκ των οποίων το 70% έχουν μέλη από διαφορετικές χώρες.
Προστασία των ευρωπαϊκών οικονομικών
Οι ευρωβουλευτές ζητούν τα άτομα που έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για αδικήματα που σχετίζονται με οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά ή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες να αποκλείονται από τις διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και να μην είναι σε θέση να υποβάλλουν υποψηφιότητα ή να συμμετέχουν σε δημόσια αξιώματα.
Τα μέλη του ΕΚ επαναλαμβάνουν το μακροχρόνιο αίτημά τους για ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα συντονίζει τις εθνικές έρευνες και θα καταπολεμά τα εγκλήματα που βλάπτουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. Στην Εισαγγελία αυτή θα πρέπει να παρασχεθούν οι κατάλληλοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, τονίζουν.
Να σημειωθεί ότι το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) εκτιμά ότι τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται περίπου στο 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη μεριά της εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχεται σε περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ή αλλιώς στο 1,1% του ΑΕΠ της ΕΕ.
Επαναχρησιμοποίηση των εσόδων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες
Ζωτικής σημασίας κίνηση για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ θα συνιστούσε μία αποτελεσματικότερη επίθεση στα περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, λένε οι ευρωβουλευτές, που υποστηρίζουν την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου και την εξάλειψη των φορολογικών παραδείσων από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα μέλη του ΕΚ παροτρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση για κοινωνικούς σκοπούς των κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων.
Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της καταναγκαστικής εργασίας
Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερες ποινές εναντίον των διακινητών ανθρώπων και καλύτερη προστασία των θυμάτων τους. Θεωρούν ότι η καταπολέμηση της καταναγκαστικής εργασίας θα πρέπει να εστιάζει σε περιοχές όπου η φθηνή καταναγκαστική εργασία αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Η εμπορία ανθρώπων δημιουργεί κάθε έτος κέρδη υπολογιζόμενα σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, αυτό το εγκληματικό φαινόμενο αφορά όλες τις χώρες της ΕΕ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, ο συνολικός αριθμός ατόμων υπό καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας στα κράτη μέλη της ΕΕ εκτιμάται στις 880.000, εκ των οποίων οι 270.000 είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Εγκλήματα τύπου μαφίας
Το Κοινοβούλιο υποστηρίζει ότι είναι σημαντικό να ληφθεί απόφαση ως προς τη θέσπιση ενός κοινού νομικού ορισμού του οργανωμένου εγκλήματος (ο οποίος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το αδίκημα της συμμετοχής σε οργάνωση τύπου μαφίας).
Στημένοι αγώνες και εξαγορά ψήφων
Οι Ευρωβουλευτές επιδιώκουν τον χαρακτηρισμό της προσυνεννόησης των αγώνων ως αξιόποινης πράξης, που θα επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις. 

Αντιστοίχως, λένε ότι η εξαγορά ψήφων θα πρέπει να συνιστά ποινικό αδίκημα ακόμη και αν τα οφέλη είναι άυλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ