Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Ημέρες Μνήμης Τον Οκτώβρη του ΄40...


      Ε π ε τ ε ι α κ ό.
Του Γεωργίου Δ. Αναγνωστοπούλου 
       Υποστρατήγου ΕΛ.ΑΣ.ε.α. 
                 e-mail: mionitis@gmail.com


Υπάρχουν συμβάντα και γεγονότα στην ιστορική πορεία ενός λαού ή και ολόκληρου του κόσμου που σημαδεύουν αποφασιστικά την τύχη των επόμενων γενεών. Είναι εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ιστορικά γεγονότα,ως ιστορικοί σταθμοί και που επηρέασαν αποφασιστικά τις τύχες των λαών και την τροχιά του κόσμου γενικότερα. Ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός για την Χώρα μας,αλλά και για το κόσμο όλο, είναι και το «Έ π ο ς» του ΄40,που άρχισε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και γράφτηκε με το αίμα των μαχητών της Νεώτερης Ελλάδας πάνω στα Βορειοηπειρωτικά βουνά ενάντια στις σιδηρόφρακτες φασιστικές στρατιές του Μουσολίνι και ήταν επίτευγμα των επιταγών της Ιστορίας ενός λαού,το πεπρωμένο του οποίου είναι με της οδύνης τον συγκλονισμό και......>>
της καρδιάς το πύρωμα να μεγαλουργεί. 
- Στις 3 παρά 10΄ το πρωί της ημέρας εκείνης η Παγκόσμια Ελευθερία κράτησε την αναπνοή της στο μικρό σαλόνι της κατοικίας του Ιωάννου Μεταξά στην Κηφισιά,όταν ο Ιταλός πρεσβευτής Εμμανουέλε Γκράτσι του ζήτησε να επιτρέψει να περάσουν ανεμπόδιστα τα ιταλικά στρατεύματα τα προς την Αλβανία σύνορά μας. Τι θα απαντούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο ιταμό τηλεσίγραφο της Ιταλίας; Η Ελληνική ψυχή μίλησε τότε με το στόμα των αιώνων.Και ο Πρωθυπουργός της Χώρας έσωσε την τιμή της Ελλάδας με την φράση: «Alors c’est la guerre»! Ώστε έχουμε πόλεμο! Η πιο απλά: «Ο Χ Ι»."Ο Χ Ι" είπε ο αιώνιος Έλληνας.Απάντησε ευθαρσώς, «Π α ρ ώ ν». «Π α ρ ώ ν» στον πόλεμο που του εκήρυξαν. «Π α ρ ώ ν» στο προσκλητήριο της θυσίας. «Π α ρ ώ ν» και στο θάνατο,χωρίς αυταπάτες… Μεγάλες στιγμές,μεγάλες αποφάσεις,μεγάλες ψυχές. Ήρωες και αιώνια σύμβολα! 
- Για την ανθρωπότητα εκείνη η ημέρα ήταν μια ακόμα σελίδα της νεώτερης τραγωδίας της. Μια ακόμα ημέρα της δοκιμασίας της.Όμως για εκείνον τον λαό,που ξύπνησε από τον αχό των πυροβόλων εκείνο το πρωί,ήταν η ημέρα αυτή η αρχή του τραγουδιού της δόξας.Η αρχή ενός τραγουδιού που απλωνόταν σε λίγο από τις μεθοριακές γραμμές σ΄όλη την γή,για να συναντήσει την πνευματική του παγκοσμιότητα και να διακηρύξει την δύναμη των αθώων.Ενός τραγουδιού που συγκλόνησε τις συνειδήσεις των ελεύθερων ανθρώπων και προβλημάτισε εκείνους που με το σίδερο και την φωτιά θέλησαν να σκοτώσουν την δικαιοσύνη. 
- Ο Ελληνικός λαός ξεκινούσε την ημέρα εκείνη να συναντήσει την Ιστορία του. Βάδιζε κόντρα στη φθορά των αιώνων.Τριάντα αιώνων Ελληνική Ιστορία μιλούσε την ημέρα εκείνη με το στόμα των ηγετών της Ελλάδας και με την απόφαση του αδείλιαστου λαού της. Σύσσωμοι,συμψυχοι,στάθηκαν οι Έλληνες μπροστά στο ανοικτό βιβλίο της Μοίρας και της υπαγόρευσαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της Νεώτερης Ιστορίας μας.Γιατί αυτός ο λαός δεν έμαθε ποτέ να παραδίνεται Α μ α χ η τ ί στους εχθρούς του.Δεν έδωσε ποτέ στους πρεσβευτές τους «Γην και  Ύδωρ».Κράτησε πάντα ψηλά την τιμήν του και πρώτος πότισε τον δρόμο της ελευθερίας με το αίμα του,πρώτος τον έστρωσε με τα κορμιά του και από τα πανάρχαια χρόνια σε τούτη την Ελληνική γη ξεθάβουμε κόκκαλα και σπαθιά σπασμένα πλάι στα αλέτρια. Από τη γη ετούτη,ως τότε, είχαν περάσει και κάποιες άλλες ώρες δοκιμασίας.Και ο Έλληνας τώρα επιτελούσε ένα καθήκον ιερής ευθύνης προς ένα κόσμο πατέρων που είχαν με την ίδια γιγάντια ψυχική αρετή προμαχήσει του φωτός,σ΄ένα πλήθος μαρμαρένια αλώνια. 
- Κανέναν δεν πτόησε το πλήθος και η πανοπλία των εχθρών.Κανέναν δεν λύγισε η απειλή των Οκτώ εκατομμυρίων λογχών.Λιγοστοί «ασυγχώρητοι ρομαντικοί» Έλληνες πρόταξαν τα στήθη τους πάνω στα βράχια της άγονης γης τους για να σταματήσουν την λαίλαπα.Κι ανέβηκαν στην κορυφή του θρύλου,όπου έστησαν τα τρόπαιά τους. Εσκίρτησαν τότε οι Ελληνικές καρδιές,αισθανόμενες ότι η Ελληνική σημαία σκέπαζε την Κορυτσά,κυμάτιζε στο Αργυρόκαστρο,αναπετάθηκε στη Χειμάρα και φτερούγιζε προς τον Αυλώνα. Οι λαοί του Κόσμου άναυδοι παρακολουθούν το νέο Ελληνικό μεγαλούργημα και χείλη επίσημα δηλώνουν: «Εις το εξής δεν πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες,αλλ΄ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες» και πανθομολογείται από εχθρούς και φίλους:«Επολεμήσατε άοπλοι εναντίον πανόπλων και ενικήσατε.Μικροί εναντίον μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αλλιώς διότι είσθε Έλληνες». ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ