Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ 7.505 ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΤΑΣΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜμΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. «ΕΜΠΟΡΙΟ, ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ»

ΠΗΓΗ :  "      ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ        "
31/10/2013
Την άμεση ένταξη 7.505 επενδυτικών προτάσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, μετά την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησής τους.
Ακόμη, δίνεται υπό όρους η δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης είναι δημοσιευμένα στις ιστοσελίδες της ΕΥΔ ΕΠΑΕ http://www.antagonistikotita.gr , του ΕΣΠΑ www.espa.gr , και του ΕΦΕΠΑΕ www.efepae.gr .

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου εντάσσονται άμεσα στο Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών» 7.505 έργα συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 929.020.826,04 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.643.734,23 ευρώ.
Επιπλέον, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα ενίσχυσης και στα έργα τα οποία κατά την αξιολόγηση βαθμολογήθηκαν με βαθμό μεγαλύτερο του 50, αλλά δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες άμεσα ενταγμένων έργων λόγω εξάντλησης του αρχικού προϋπολογισμού του προγράμματος.
Τα έργα αυτά είναι 9.406, συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 1.246.199.975,26 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 624.495.306,64 ευρώ.
Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που θα μπορούσαν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ.
Προϋπόθεση για την ένταξη των πρόσθετων έργων
Η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης και
η επαλήθευση των ανωτέρω από τον ΕΦΕΠΑΕ.
Η διαδικασία ένταξης των έργων αυτών, όπως αναφέρει το υπουργείο, θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2014.
Για τα έργα αυτά ισχύουν όλες οι διαδικασίες και οι όροι που περιγράφονται στον ισχύοντα Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος και τα Παραρτήματα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι η ημερομηνία ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να υπερβεί την 30.06.2015.
Για τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ είχαν υποβληθεί συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.569.925.851 ευρώ.
Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.164.006.435 ευρώ.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά πως «Έχουμε καλά νέα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17 χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 χιλιάδες τα οποία ξεπέρασαν τη βάση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 17.000 επιχειρήσεις, 17.000 επιχειρηματικά σχέδια».
Τόνισε ότι «θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα και πραγματικά θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν. Το δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί εν τω μεταξύ. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε πως «όποιος έχει κάνει δαπάνες τουλάχιστον 30% ήδη για την επένδυσή του να κάνει αμέσως τα χαρτιά του προκειμένου να πληρωθεί. Δεν θα περιμένει για μήνες».
Σχετικά με τις δυο κατηγορίες επιχειρήσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «στην πρώτη κατηγορία που είναι οι 7.500 επιχειρήσεις, είναι οι επιχειρήσεις που έτσι κι αλλιώς θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα, γιατί ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας. Γι' αυτές θα ισχύσουν όλα όσα έχουν ήδη εξαγγελθεί, σε σχέση με το πρόγραμμα αυτό.
«Για τη δεύτερη κατηγορία που είναι απλώς οι επιχειρήσεις, τα σχέδια τα οποία πέρασαν τη βάση, αυτό το οποίο αποφασίστηκε είναι ότι μπορεί και εκείνες να προχωρήσουν κανονικά, με δύο προϋποθέσεις που ισχύουν εναλλακτικά: Η πρώτη είναι να υποβληθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 από το δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτηση επαλήθευσης πιστοποίησης του έργου τουλάχιστον για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης. Δηλαδή μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου αυτοί που πέρασαν τη βάση και ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να φέρουν πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν κάνει το 30% της επένδυσης ή εναλλακτικά μέχρι τότε να έχουν συνάψει ένα δάνειο για την επένδυσή τους το οποίο να καλύπτει το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης», πρόσθεσε ο υπουργός.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, δήλωσε πως «το σύνολο του Προγράμματος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων για όλη την Ελλάδα είναι 456 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του προγράμματος πανελλαδικά. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% της επένδυσης», ενώ τόνισε ότι «όλα τα προηγούμενα Προγράμματα χρειάστηκαν 16 με 18 μήνες για να αξιολογηθούν. Αυτό το Πρόγραμμα που δόθηκε στις αιρετές Περιφέρειες να το τρέξουν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγησή του σε 4 μήνες».
Τέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τα τραπεζικά ιδρύματα και οι σύμβουλοι των επιχειρήσεων που στήριξαν αυτή την προσπάθεια στις επιχειρήσεις, διότι είναι κρίσιμο το σημείο να πάμε γρήγορα. Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ