Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΛΑΜΠΡΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ. «ΟΧΙ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  "
29/10/2013
Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια ο απανταχού ελληνισμός γιόρτασε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Στην Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική παρέλαση, στην Αθήνα, με την παρέλαση των μαθητών και μαθητριών, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στην Κύπρο, στον Καναδά και σ’ όλη την υφήλιο όπου ζει η ελληνική ομογένεια, το «Όχι» και η μνήμη των νεκρών του Έπους του 1940, τιμήθηκαν με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και παρελάσεις.

Από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έστειλε μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους ότι ο ελληνικός λαός έδωσε ό,τι έπρεπε να δώσει για να ξεπεραστεί η κρίση, δεν μπορεί να δώσει κάτι περισσότερο, και δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς.
Θύμισε, επίσης, το αίμα που έδωσε η Ελλάδα στη μάχη εναντίον του φασισμού το 1940, προσθέτοντας ότισήμερα η Ευρώπη δεν πρέπει να το ξεχνάει.
Η δήλωση Παπούλια
Γιορτάζουμε σήμερα μια μεγάλη επέτειο, μια πολύ σημαντική επέτειο. Τιμάμε τους νεκρούς αυτής της μεγάλης μάχης του ελληνικού λαού εναντίον της χολέρας του φασισμού, του ιταλικού φασισμού του 1940. Ήταν η πρώτη αντιφασιστική νίκη της Ευρώπης που αφύπνισε την τότε Ευρώπη, που κοιμόταν μέσα στους συμβιβασμούς του Μονάχου του 1938. Η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, όπως πάντοτε η Ελλάδα ήταν προμαχούσα, σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία και τα ανθρώπινα ιδανικά. Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάει η σημερινή Ευρώπη. Ο ελληνικός λαός έδωσε τότε το αίμα του κι ό,τι μπορούσε να δώσει και σήμερα έδωσε αυτό που μπορούσε, για να ξεπεραστεί η κρίση. Κι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί από την Ευρώπη. Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να δώσει κάτι περισσότερο. Αυτό που έπρεπε να δώσει το έδωσε. Αυτό είναι το μήνυμα μας. Και μη νομίσουν ότι μπορεί να υποκύψουμε σε εκβιασμούς. Ποτέ ο ελληνικός λαός δεν υπέκυψε σε εκβιασμούς».
Ο υπουργός Άμυνας

Ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη, ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, από τη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Αβραμόπουλος, κάλεσε όλες τις δυνάμεις στο πλευρό της κυβέρνησης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όπως στο παρελθόν τα κατάφερε σε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις, έτσι και σήμερα θα τα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση.
«Οι εθνικές επέτειοι έχουν αξία από την ώρα που επικαιροποιούν διαχρονικά μηνύματα της ιστορίας.Σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη ζήσαμε όμορφες στιγμές. Μοιραστήκαμε με τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς, που παρακολούθησαν μαζί μας αυτή την εντυπωσιακή πράγματι παρέλαση, ανώτερα και ευγενή αισθήματα», δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης και πρόσθεσε:
«Νιώσαμε να δυναμώνει το φρόνημα του λαού μας και να παίρνουμε όλοι δύναμη μπροστά στις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί και αν ως προς κάτι στέλνει ένα μήνυμα σημαντικό προς τον ελληνικό λαό, είναι ενότητα, ομοψυχία κι αλληλεγγύη. Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει περάσει πολύ πιο δύσκολα και τάχει καταφέρει. Και τώρα θα βγει νικήτρια μέσα από αυτή τη δοκιμασία».
Για τις Ένοπλες Δυνάμεις είπε ότι είναι εγγυήτριες της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας και σημείωσε:
«Είναι προασπιστές της ίδιας της δημοκρατίας και των κατακτήσεων του λαού μας. Σήμερα λαός στρατός ενωμένοι μπροστά στην κοινή μας απόφαση να οδηγηθούμε σε καλύτερους καιρούς. Η κυβέρνηση δίνει μια μεγάλη και δύσκολη μάχη. Στο πλευρό της καλούνται να σταθούν όλοι. Να αφήσουμε στην άκρη τα μικρά και τα ασήμαντα και να μην διολισθαίνουμε στο να μικραίνουμε τα μεγάλα και να μεγαλώνουμε τα μικρά. Σήμερα στείλαμε ένα μήνυμα στην ευρύτερη περιοχή μας που διέρχεται μια ιστορική φάση αστάθειας ρευστότητας και αβεβαιότητας. Η Ελλάδα είναι ισχυρή, είναι ισχυρός σταθεροποιητικός παράγοντας πάντοτε στην υπηρεσία του διεθνούς δικαίου. Στέλνουμε μήνυμα προς τους γείτονες μας, στέλνουμε μήνυμα προς όλους τους φίλους μας μέσα στους κόλπους της Ευρώπης θυμίζοντας ότι αυτή η χώρα έχει μεγάλη ιστορία μία σημαντικότητα συνεισφορά στην κατάκτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας στον ελεύθερο κόσμο και έτσι θα συνεχίσουμε».
Ειδική αναφορά έκανε στην παρουσία στην παρέλαση του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Φώτη Φωτίου, λέγοντας ότι μοιράστηκε τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού προς τον κυπριακό.
Τόνισε πως με την παλλαϊκή του συμμετοχή ο λαός της Θεσσαλονίκης, εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, «περιμένει από όλους από σύσσωμη την πολιτική τάξη της χώρας, να δυναμώσουμε τις σχέσεις αλληλεγγύης ανάμεσα μας, να εμβαθύνουμε την ψυχική μας ενότητα και να ορθώσουμε ένα κοινό μέτωπο στις προκλήσεις της εποχής. Και θα τα καταφέρουμε η Ελλάδα και από αυτή την κρίση θα βγει νικήτρια. Ο λαός μας θα βρει και πάλι την προοπτική, την ελπίδα του και δεν θα αργήσει η μέρα που θα ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για το λαό μας και κυρίως για τις νεότερες γενιές».
Στην Αθήνα
Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, όπου για πρώτη φορά πατήλασαν όλα τα σχολεία δια των σημαιοφόρων και των παραστατών της, καθώς και οι αθλητές των Special Olympics και πρόσκοποι.
Της παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία στο ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δριβελέγκας. Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
«Η εποποιία του '40 μας διδάσκει ότι οι Έλληνες κάτω και από τις πλέον αντίξοες συνθήκες μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο αρκεί να παραμείνουμε ενωμένοι και να έχουμε ομοψυχία. Σήμερα 73 χρόνια μετά χρειάζεται η ίδια ενότητα, η ίδια ομοψυχία για να ολοκληρώσουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια και να βγούμε νικητές από τη βαθύτερη κρίση που γνώρισε η πατρίδα μας μετά τον πόλεμο. Γιατί πρέπει να παραδώσουμε στις νέες γενιές μια Ελλάδα μεταμνημονιακή, ανεξάρτητη, ισχυρή και ευημερούσα. Τους το οφείλουμε», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
«Για να μην επαναλάβει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος ένας λαός πρέπει να γνωρίζει την Ιστορία του και εδώ τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δάσκαλοι και τα σχολεία για να διδάξουν στα παιδιά τι σημαίνει βία, διχασμός, φασισμός και πόλεμος», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.
Στην εξέδρα των επισήμων βρέθηκαν και περίπου 80 μαθητές των δύο ομογενειακών ελληνικών σχολείων του Λονδίνου, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα για εκπαιδευτική εκδρομή.
Ο κόσμος μπορούσε να παρακολουθήσει την παρέλαση από το ύψος της Βουκουρεστίου και μετά, ενώ την ίδια ώρα διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβειου Πολυτεχνείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια κατά της διαθεσιμότητας κρατώντας μαύρες σημαίες.
Επίσης, μέλη του ΚΚΕ διοργάνωσαν στον πεζόδρομο της Κοραή τη δική τους εκδήλωση για την Εθνική Επέτειο, με ομιλίες και κατάθεση στεφάνων έξω από τα πρώην κρατητήρια της Γκεστάπο.
Στην Κύπρο 
Με πανηγυρικές δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις, τίμησε ο κυπριακός ελληνισμός την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Η καθιερωμένη παρέλαση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, στη Λευκωσία. Τον χαιρετισμό της δέχθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιούμενος από τον πρέσβη της Ελλάδας, Βασίλη Παπαϊωάννου και την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.
Νωρίτερα, τελέστηκε δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και με την παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος τόνισε ότι οφείλουμε να αντλήσουμε τα κατάλληλα διδάγματα από την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και να ενεργοποιήσουμε την ιστορική μας μνήμη.
«Η βαριά κληρονομιά που τιμούμε μας υπαγορεύει να αγωνιστούμε αταλάντευτα και ανυποχώρητα για τον τερματισμό της κατοχής, την ενότητα του κράτους, του λαού, των θεσμών, της οικονομίας, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού,» είπε ο κ. Ομήρου.
Πρέπει, πρόσθεσε, να δώσουμε, το μήνυμα ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν θα γονατίσει, κανένας εκβιασμός και καμία απειλή δε θα περάσουν και καμιά δυσκολία ή πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση.
«Πρέπει να πορευτούμε με συστράτευση δυνάμεων και ενότητα», τόνισε ο κ. Ομήρου.
Σε σχέση με την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι πολιτικοί και τα κόμματα οφείλουν να κάνουν γενναιόψυχη αυτοκριτική χωρίς ευθυνοφοβία και χωρίς ισοπεδώσεις που τείνουν να συγκαλύψουν ενόχους και ενοχές.

Οι απανταχού Ελληνες έχουν σήμερα το δικαίωμα να είναι υπερήφανοι, δήλωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιαδης για τη σημερινή επέτειο του ΟΧΙ σε δηλώσεις μετά την πανηγυρική δοξολογία, προσθέτοντας πως είναι μια μέρα κατά την οποία δοξάζεται η αρετή της ενότητας.
«Την ίδια ώρα προκαλεί ευλόγως τον προβληματισμό του καθενός, πώς μέσα από σωστές στρατηγικές, αλλά και ορθολογισμό μπορούμε να επιδιώξουμε την επανένωση του τόπου», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε κοινό αγώνα για την απελευθέρωση της νήσου και επανένωση της σε ένα δρόμο ευημερίας και σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας», είπε ο Έλληνας πρέσβης Β. Παπαϊωάννου.
Στον Καναδά
Με λαμπρή δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου γιορτάσθηκε την Κυριακή στο Μόντρεαλ το Έπος του 40 χοροστατούντος του ιερατικού προϊσταμένου π. Παναγιώτη Σαλατέλη και με την παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνου Καφόπουλου, του επιτίμου προξένου της Κύπρου Μιχάλη Παϊδούση, οργανισμών και συλλόγων της ομογένειας από όλο το φάσμα των κοινοτήτων και των εθνικοτοπικών συλλόγων.
Στην εκκλησία ο γενικός πρόξενος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι
«Σήμερα περνούμε μία άλλη κρίσιμη φάση στην ιστορία μας. Πολλοί μιλούν για ένα άλλο είδος πολέμου, ο οποίος σταδιακά, με υπομονή και επιμονή, κερδίζεται βήμα - βήμα» για να συνεχίσει:
«Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στην μακραίωνη ιστορία μας ότι μπορούμε στα δύσκολα. Ορμώμενοι από τα κατορθώματα των προγόνων προχωρούμε, γνωρίζοντας ότι το διακύβευμα δεν περιορίζεται στα όρια του Ελληνικού κράτους αλλά αφορά και επηρεάζει το μέλλον της Ευρώπης».
Στη συνέχεια ακολούθησε επετειακό γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα Μείζονος Μοντρεάλ, όπου πρωταγωνιστές ήταν οι μαθητές των ημερήσιων σχολείων Σωκράτης και Δημοσθένης της κοινότητας με την ερμηνεία των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και του Καναδά καθώς και ποιημάτων γύρω από το Έπος του 40. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ Νίκος Παγώνης μίλησε για το ηρωικό ΟΧΙ των Ελλήνων ενάντια στον φασισμό τονίζοντας τη σημαντικότητα των εθνικών επετείων για την επιβεβαίωση της Ελληνικής ταυτότητας στη νέα γενιά της Διασποράς.
Ιδιαίτερη στιγμή της εκδήλωσης ήταν η απονομή του Ιωβηλαίου της Βασίλισσας στον ιερέα Γιώργο Σαλατέλη, ο οποίος δέχθηκε την τιμή από το γερουσιαστή Λεωνίδα Χουσάκο με μεγάλη συγκίνηση αναπολώντας τα πρώτα δύσκολα χρόνια του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ. Επίσης, ένας συμβολικός έπαινος αποδόθηκε από το Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόντρεαλ, Θάνο Καφόπουλο στην σύμβουλο του Δήμου του Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος για την πολύχρονη συνεισφορά της στον Ελληνισμό του Μόντρεαλ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων το γεύμα τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Θάνος Καφόπουλος καθώς και καναδοί πολιτικοί, όπως ο επαρχιακός βουλευτής των Φιλελευθέρων Τζερρυ Σκλαβούνος, ο υποψήφιος δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελεν Φωτόπουλος και Μαίρη Ντέρος του Δήμου του Μοντρεάλ και άλλοι επίσημοι.
Εορτασμός στο Τορόντο
Στο Τορόντο, πλημμύρισε η λεωφόρος Ντάνφορθ από την ελληνική παρουσία κατά την παρέλαση της Κυριακής υπό τη διοργάνωση της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο.
Με τσουχτερό κρύο τα παιδιά των ελληνικών σχολείων της Μητροπολιτικής Κοινότητας του Τορόντο, της Μητρόπολης Καναδά καθώς και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι παρέλασαν με παλμό στην κεντρική λεωφόρο της πόλης τιμώντας το έπος του 40. Οι γαλανόλευκες ανέμιζαν στα χέρια των μαθητών αλλά και όσων παρακολούθησαν την γεμάτη παλμό παρέλαση εις μνήμη των ηρώων του '40.
Είχε προηγηθεί δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων στον καθεδρικό του Αγίου Δημητρίου, προεξάρχοντος του βοηθού Επισκόπου Ανδίδων κ. Χριστοφόρου.
Μετά το πέρας της παρέλασης, στεφάνια κατατέθηκαν στο ηρώον του Μεγάλου Αλεξάνδρου προς τιμήν των πεσόντων στο Αλβανικό μέτωπο προκειμένου να αναχαιτισθεί ο ιταλικός στρατός εκείνο το άγριο φθινόπωρο του 40.
Συγκινημένος ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Τορόντο Δημήτρης Αζεμόπουλος μετά το πέρας της παρέλασης μετέφερε τον παλμό εκείνων που πολέμησαν στο Αλβανικό μέτωπο μιλώντας στην Παμμακεδονική Ένωση:
«Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο από το καθήκον, που φλόγιζε τα μεθυσμένα νιάτα μας σαν ξεκινούσαν για το μέτωπο, με το όραμα της νίκης. Πέφταμε, σηκωνόμασταν, ξαναπέφταμε και πάλι σηκωνόμασταν και συνεχίζαμε. Δεν μπορούσαμε να σταθούμε, δεν έπρεπε, ήταν ανάγκη να νικηθεί ο εχθρός. Δεν μας χώριζαν διαφορές, δεν μας δηλητηρίαζαν πολιτικά μίση, δεν μας διαιρούσαν τάξεις, ιδέες, φρονήματα.»
Πολλοί επίσημοι τίμησαν με την παρουσία τους την παρέλαση, όπου παρευρέθηκαν ο υπουργός Μετανάστευσης του Οντάριο Μάικλ Κοτώ, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Τζίμ Καρύγιαννης, η δημοτική σύμβουλος Μαίρη Φραγκιαδάκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Τορόντο Αντώνης Αρτεμάκης και άλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ