Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Εις υγείαν! Μπορεί ο ελληνικός καφές να γίνει το «διαβατήριο» για τη μακροζωία; EΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΚΑΙ ΑΡΤΗΡΙΕΣ - ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ? -


 
 
Μπορεί ο ελληνικός καφές να γίνει το «διαβατήριο» για τη μακροζωία;
Αθήνα
Ποιος από εμάς θα φανταζόταν ότι η συστηματική κατανάλωση μυρωδάτου, ελληνικού καφέ θα αποτελούσε βασικό συστατικό στη συνταγή της μακροζωίας; Κι όμως εκτός από άρωμα και γεύση φαίνεται ότι ο καφές προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγε η ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, διευθυντή της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής και του Ομώνυμου Εργαστηρίου Πανεπιστημίου Αθηνών ΓΝΑ Ιπποκράτειο, με τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμο Σιάσο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine.

Πιο αναλυτικά, λίγα χρόνια πριν ομάδα επιστημόνων υγείας παρατήρησε ότι σε ορισμένες περιοχές - μεταξύ των οποίων και το ελληνικό νησί της Ικαρία, οι κάτοικοι εμφάνιζαν τα υψηλότερα ποσοστά υπερήλικων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό εύρημα έγινε η κινητήριος δύναμη για την επιστημονική κοινότητα, η οποία και αποφάσισε να διερευνήσει εις βάθος το θέμα και να «λύσει» το μυστήριο της μακροζωίας στις συγκεκριμένες περιοχές.

Στα πλαίσια των παραπάνω επιδημιολογικών παρατηρήσεων, η Α' Καρδιολογική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλή τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, ξεκίνησε μια μελέτη καταγραφής των κλινικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών καθώς και των συνηθειών τρόπου ζωής των κατοίκων μέσης και προχωρημένης ηλικίας του νησιού Ικαρίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι υποψίες των επιστημόνων για τους «υπεύθυνους» της μακροζωίας επιβεβαιώθηκαν με τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε άλλες πάλι, τα ευρήματα εξέπληξαν τους πάντες. 

Ο καφές διαπιστώθηκε ότι προσφέρει «υγεία» στο ενδοθήλιο, το κυτταρικό στρώμα της εσωτερικής επιφάνειας των αιμοφόρων αγγείων, καθώς οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ και κατ’ επέκταση παρουσίασαν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος του μυοκαρδίου. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών. 

Η μέτρια περιεκτικότητά του ελληνικού καφέ σε καφεΐνη έναντι της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικές ουσίες είναι η αιτία που τον κάνει να ξεχωρίζει έναντι άλλων ειδών καφέ (Siasos et al, 2013*). Κάθε 150 ml (1 φλ.) καφέ -ανεξαρτήτως προέλευσης, μεθόδου καβουρντίσματος και αλέσματος- περιέχει 120 mg πολυφαινόλες. Δεν εξαιρούνται οι στιγμιαίος καφές και ο ντεκαφεϊνέ. Πρόσφατα σε δημοσίευση του επιστημονικού εντύπου Journal of Agriculture and Food Chemistry, η υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση του κατέταξε τον καφέ σε καλύτερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα που γνωρίζαμε ότι είναι εξίσου πλούσια σε αντιοξειδωτικά. 

Επίσης, δύο νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ στην καλή υγεία. Η πρώτη έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Stroke. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί 13 χρόνια. Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal. 

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν δε ότι η ωφέλεια σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής αφορά και αυτούς που πίνουν καφέ χωρίς καφεΐνη. Ένδειξη ότι, όποιος και αν είναι ο βιολογικός μηχανισμός μέσω του οποίου ο καφές σχετίζεται θετικά με τη διάρκεια της ζωής, η καφεΐνη δεν ευθύνεται για τη μακροζωία. 

Τα συστατικά για την επίτευξη της μακροζωίας λοιπόν είναι:
1) Μεσογειακή διατροφή
2) Ελληνικός καφές
3) Διατήρηση χαμηλού σωματικού βάρους
4) Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
5) «Σιέστα» (μεσημεριανός ύπνος)
6) Κοινωνικότητα
7) Αισιοδοξία
8) Αποφυγή στρες
9) Αποφυγή καπνίσματος
10) Ομαλή σεξουαλική ζωή

Και δεν ξεχνάμε φυσικά να: 
1) Καταναλώνουμε καθημερινά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρι, ελαιόλαδο, ελληνικό καφέ και τσάι του βουνού, μιας και λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας (φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά συστατικά) δρουν προστατευτικά έναντι χρόνιων, εκφυλιστικών νοσημάτων.

2) Φροντίζουμε να διατηρούμε το σωματικό μας βάρος σε υγιή επίπεδα ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και αυξάνοντας με κάθε τρόπο της φυσική μας δραστηριότητα.

3) Σκεφτόμαστε αισιόδοξα - θετικά για τη ζωή, αγχωνόμαστε λιγότερο, κοιμόμαστε περισσότερο, διατηρούμε ισχυρούς τους δεσμούς της οικογένειας, είμαστε κοινωνικοί και συμμετέχουμε ενεργά σε πάσης φύσεως κοινωνική εκδήλωση.

4) Επιδιώκουμε μια φυσιολογική ερωτική ζωή μιας και τα οφέλη αυτής τόσο σε σωματικό όσο και ψυχικό επίπεδο είναι αδιαμφισβήτητα. 

Στο δρόμο που χάραξαν οι «μαθουσάλες» της Ικαρίας λοιπόν.

Πηγή: Siasos G, Oikonomou E., Chrysohoou C., Tousoulis D., Panagiotakos D., Zaromitidou M., Zisimos K., Kokkou E., Marinos G., Papavassiliou A.G, Pitsavos C., Stefanadis C. (2013) Consumption of a boiled Greek type of coffee is associated with improved endothelial function: The Ikaria Study. Vasc Med0(0) 1–8
ΠΗΓΗ :  health.in.gr
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«Τι μας οδηγεί στο να πίνουμε 2 λίτρα νερό την ημέρα;» αναρωτιέται ο συγγραφέας άρθρου στο περιοδικό Journal of Public Health της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η σύσταση σχετικά με την κατανάλωση 8 ποτηριών νερού ημερησίως, καθοδηγήθηκε από κατεστημένα συμφέροντα παρά για λόγους υγείας, διατείνεται ο αρθρογράφος Speros Tsindos, του τμήματος διαιτολογίας και διατροφής του πανεπιστημίου La Trobe της Βικτώρια.

Πρόσθεσε ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν την ισορροπία των υγρών και χρειάζεται να πίνουν
νερό όταν απαιτείται αλλά θα πρέπει επίσης να σκέφτονται τα μη κατεργασμένα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τους χυμούς. Υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις ότι το νερό και μια ισορροπημένη διατροφή κάνει πολύ περισσότερα από ότι μόνο το νερό, σημειώνει ο Tsindos.

Το νερό είναι σημαντικό για την υγεία, ωστόσο η σύσταση για 8 ποτήρια καθαρό νερό την ημέρα φαίνεται υπερεκτίμηση των απαιτήσεων.
Ακόμα και μια ψητή πατάτα είναι κατά 75% νερό, δήλωσε η καθηγήτρια Susan Barr, από το University of British Columbia, που συμμετείχε σε επιτροπή ΗΠΑ - Καναδά η οποία εστίασε στην πρόσληψη υγρών.

Δεν υπάρχει κάτι μαγικό σχετικά με το νερό που προέρχεται από ποτήρι με νερό σε αντίθεση με νερό που προέρχεται από τροφή ή άλλο ρόφημα.

Ο Dr. Stanley Goldfarb, νεφρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη δεν οδηγούν σε αφυδάτωση. Επισκόπησε αποτελέσματα ερευνών που αναφέρονται στα 8 ποτήρια νερό και μελέτησε πώς ανταποκρίνονται τα νεφρά σε αυτό.
Δήλωσε ότι η κατανάλωση καφέ υπολογίζεται ως προς τη συνολική ημερήσια πρόσληψη νερού.

Ο Goldfarb, δήλωσε ότι παρά τη συνήθη ιδέα ότι είναι σημαντική η κατανάλωση 8 ποτηριών νερό την ημέρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό ωφελεί την υγεία με πραγματικό τρόπο και αποτελεί αστικό μύθο.

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως χρειάζεται να πίνουμε περισσότερο νερό από όσο ορίζει η δίψα.
Έρευνες σε νομάδες της ερήμου, έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν ελάχιστες ποσότητες νερού σε ‘δύσκολο’ περιβάλλον. Ο στρατός έχει επίσης εστιάσει στο πόσο νερό χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι στρατιώτες όταν βρίσκονται σε εκστρατεία.

Ο Goldfarb συμβουλεύει ότι αν κάποιος παίζει τένις σε εσωτερικές εγκαταστάσεις για παράδειγμα, ή ασκείται για σύντομο διάστημα στο διάδρομο γυμναστηρίου με κλιματισμό, η ανάγκη να διατηρεί την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της άσκησης απλώς δεν υπάρχει.
Άνθρωποι έχουν πεθάνει από αφυδάτωση και από την κατανάλωση πολύ νερού πολύ γρήγορα.

Ένας καλός οδηγός για να διαπιστώσουμε αν ο οργανισμός ρυθμίζει καλά την ισορροπία υγρών είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων. Αν είναι πολύ σκούρο είστε στην ξερή πλευρά. Αν είναι πολύ ανοιχτόχρωμο, να πίνετε λίγο λιγότερο νερό, δήλωσε ο David Price, του McMaster University στο Χάμιλτον.
Πηγή: iatronet.gr
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ