Ρώσοι διπλωμάτες , δήλωσαν σύμφωνα με το πρακτορείο » Interfax » ότι στις 21 Αυγούστου2013, χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων στην Δαμασκό έκαναν άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Σ. Αραβίας που είχαν εισέλθει μυστικά στην χώρα και όχι ο συριακός τακτικός στρατός .
Διπλωματική πηγή ανέφερε στο « Interfax » ότι πολλά στοιχεία υποδεικνύουν την εμπλοκή των ειδικών δυνάμεων της Σαουδικής Αραβίας στο περιστατικό . Σαουδάραβες στρατιώτες φέρεται σύμφωνα με τους Ρώσους ,να είχαν διεισδύσει στη Συρία μέσω Ιορδανίας , παρουσιαζόμενοι ως « αντάρτες» για να πολεμήσουν από κοινού με τους αντάρτες της ακραίας ισλαμικής τρομοκρατικής ομάδας « Liua Al-Islam» .
Υπενθυμίζουμε ότι ως αποτέλεσμα της χρήσης δηλητηριωδών αερίων κοντά στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι , συμπεριλαμβανομένων και παιδιών . Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν για το περιστατικό αυτό τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις , και απείλησαν ακόμη και με εναέρια επίθεση .
Η ρωσική ηγεσία που υποστηρίζει θερμά την εκδοχή της μη συμμετοχής συριακών στρατευμάτων του Άσαντ στο περιστατικό , ήταν σε θέση να πείσει την Ουάσιγκτον να δεχθεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την καταστροφή των χημικών όπλων του οπλοστασίου του Assad .
http://newsru.co.il/mideast/04oct2013/himia8012.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών