ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΒΛΚΑΝΙΩΝ
Το πρακτορείο ΒΕΤΑ αναδημοσιεύει τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ του Κοσόβου Ενβέρ Χοτζάι στο διαδικτυακό τόπο Koha, ότι η απόφαση της Πρίστινα να απαγορεύσει την είσοδο των σέρβων αξιωματούχων στο Κόσοβο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, είναι οριστική και ότι «δεν θα αλλάξει ανεξαρτήτως των πιέσεων που θα ασκήσει η Σερβία στις Βρυξέλλες».
Επισημαίνεται επίσης και η δήλωση της Βλόρα Τσιτάκου, υπουργού Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου, ότι η απαγόρευση δεν αφορά όλους τους σέρβους αξιωματούχους παρά μόνον τον π/θ Ντάτσιτς. Ο κ. Ντάτσιτς επρόκειτο σήμερα να επισκεφθεί τον Δήμο του Στρπτσε στο Κόσοβο, με την ευκαιρία της έναρξης της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ωστόσο οι αρχές της Πρίστινα τον ενημέρωσαν ότι δεν θα του επιτραπεί η επίσκεψη.
Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, ο σέρβος π/θ προειδοποίησε σε δηλώσεις του στο διαδικτυακό τόπο Τelegraf, ότι «η Σερβία γνωρίζει ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει και πώς να απαντήσει και όλο αυτό θα επηρεάσει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ η κα Catherine Ashton κάλεσε τους πρωθυπουργούς Ντάτσιτς και Θάτσι σε συνάντηση στις Βρυξέλλες στις 7 Οκτωβρίου, προκειμένου να συζητηθεί η πρόοδος στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Βρυξελλών, παρότι δεν είχε προβλεφθεί επόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Η όλη πρακτική της απαγόρευσης δεν είναι κάτι καινούργιο, όμως θα περιμέναμε κάτι διαφορετικό μετά την θρυλούμενη συμφωνία των Βρυξελλών περί καλού κλίματος και προοπτικής επίλυσης των διαφορών. Φαίνεται όμως ότι πρακτικά δεν άλλαξε τίποτα και εμείς θα επαναλάβουμε ξανά, ότι η περιοχή απαιτεί καθαρές λύσεις.