ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Η πρώτη απογραφή πληθυσμού και κατοικιών μετά το 1991, θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αναφέρει το ΒΕΤΑ. Η απογραφεί αναμένεται να δώσει ακριβή κοινωνικά και οικονομικά στοιχεία για την ΒΕ και κυρίως να καταγράψει τις αλλαγές στη διασπορά του πληθυσμού της που προκλήθηκε από το 1992 έως το 1995 λόγω του πολέμου.
Σύμφωνα με την απογραφή του 1991, η ΒΕ είχε 4,337 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων 43,46% μουσουλμάνοι, 31,21% Σέρβοι, και 17,38% Κροάτες, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δηλωθεί ως μέλη μειονοτικών ομάδων.
Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι της απογραφής, είχε αποτελέσει επί σειρά ετών θέμα διαφωνίας στη ΒΕ καθώς τα κόμματα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το αν θα έπρεπε να διεξαχθεί πριν ή μετά την εφαρμογή της παραγράφου 7 της Συμφωνίας Dayton, που ορίζει το δικαίωμα της άνευ όρων επιστροφής των προσφύγων στις προ του πολέμου εστίες τους.
Μεγάλο θέμα που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή. Η πραγματικότητα βέβαια δεν μπορεί να περιμένει μια και φαίνεται ότι η όποια κατάσταση θεωρητικά έχει ισορροπήσει. Η όποια απογραφή βέβαια θα πρέπει να έχει την συναίνεση όλων των κοινοτήτων για να είναι πρακτικά χρήσιμη.