ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Το Μαυροβούνιο προτείνει συγκρότηση βαλκανικού κοινοβουλίου και αστυνομίας, σύμφωνα με την ε/φ DANAS, που αναφέρεται σε ανεπίσημο ‘non paper’ έγγραφο του ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου, στο οποίο είχε πρόσβαση, σχετικά με τη δημιουργία ‘Εξάδας των Δυτικών Βαλκανίων G6’, μια πρωτοβουλία που αφορά στην προώθηση στενότερης συνεργασίας των χωρών των Δ. Βαλκανίων (Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μαυροβουνίου, Κοσόβου (με αστερίσκο- βάσει της Συμφωνίας Βρυξελλών), ΠΓΔΜ και Σερβίας), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους προοπτικής.
Εν τω μεταξύ, ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς, είχε ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρωτοβουλία αυτή στα περιθώρια της πρόσφατης ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και για το θέμα αυτό διεξάγονται έντονες διαβουλεύσεις τον τελευταίο μήνα, τόσο μεταξύ των κυβερνήσεων των χωρών της περιοχής, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και ΜΚΟ.
Ο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου, Ίγκορ Λούκσιτς, επιβεβαίωσε ότι στο περιθώριο της πρόσφατης ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη συζήτησε το θέμα της ‘Εξάδας των Δυτικών Βαλκανίων με τους ΥΠΕΞ των χωρών της περιοχής, παρουσία του ευρωπαίου Επίτροπου Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, ενώ τόνισε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής δεν είναι «ανανέωση κάποιων παλαιών κρατικών δημιουργημάτων (σ.σ. Γιουγκοσλαβίας), αλλά μια νέα μορφή συνεργασίας, με στόχο την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής».
Σύμφωνα με την ε/φ το επίκεντρο αυτής της συνεργασίας θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με ενδεχόμενο σύστασης σχετικού περιφερειακού θεσμού BALPOL (Balkan Police), αλλά και Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ‘Εξάδας των Δυτικών Βαλκανίων.
Όσο για το αν η όλη προσπάθεια αποτελεί ανασύσταση ενός τύπου νέας Γιουγκοσλαβίας, η όλη δήλωση του Λούσιτς και η σαφής του αναφορά έστω και αρνητικά δείχνει τι πραγματικά έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του. Η συμμετοχή βέβαια της Αλβανίας σε ένα τέτοιο συνασπισμό ακούγεται λίγο περίεργα, ίσως όμως να θεωρεί ότι από μέσα θα μπορεί να ελέγχει καλύτερα τις εξελίξεις.