ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με άρθρο της ε/φ KURIR «Ο Μεντόγεβιτς αποσχίζει το Σαντζάκι από τη Σερβία», εκδηλώνεται κοινή πρωτοβουλία του επικεφαλής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία, Μουαμέρ Ζούκορλιτς και του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος του Μαυροβουνίου «Κίνημα των Αλλαγών», Νέμποϊσα Μεντόγεβιτς, για εδραίωση μιας διασυνοριακής περιφέρειας Σαντζακίου, η οποία θα περιλαμβάνει τμήματα της επικράτειας της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.
Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ζούκορλιτς, αναφέρεται ότι η δημιουργία διασυνοριακής περιφέρειας Σαντζακίου θα είναι προς όφελος της «σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» και δεν θα αποβεί επιζήμια για την κυριαρχία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και ότι οι Ζούκορλιτς και Μεντόγεβιτς συμφώνησαν ότι «το επίπεδο αυτονομίας της διασυνοριακής περιφέρειας Σαντζακίου πρέπει να καθοριστεί μέσω διαλόγου και με απόλυτο σεβασμό στο σύνολο των πολιτών του Σαντζακίου, ανεξαρτήτων της εθνότητα ή της θρησκείας τους».
Νέες προσπάθειες αυτονόμησης του Σαντζακίου. Το θέμα αρκετά γνωστό και παλαιά ιστορία. Αυτό που ίσως αξίζει να δούμε είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία, αλλά και άλλες τέτοιου τύπου, (η πρωτοβουλία για την νέα Γιουγκοσλαβία με το G6 των Δ. Βαλκανίων, η αντιπαράθεση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που θεωρεί ότι οι αρμοδιότητες του πρέπει να περιορισθούν στα σύνορα της Τουρκίας), την τρέχουσα χρονική περίοδο, ξεκινάνε από το Μαυροβούνιο.