Η Β.Κορέα κατασκεύασε μια βάση πυραύλων κοντά στην περιοχή Mount Baekdu κοντά στα σύνορα με την Κίνα . Αυτό ανέφερε σήμερα η εφημερίδα » Jungang Ilbo , » επικαλούμενη κυβερνητική πηγή .
Σε αυτή τη βάση , υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υπόγειων σιλό με πυραύλους που βρίσκονται σε αποστάσεις έως και 2 χλμ. από τη νότια πλαγιά του βουνού Baekdu , δήλωσε επιβεβαιωμένη πηγή . Η κατασκευή της βάσης ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και είναι τώρα στο στάδιο της ολοκλήρωσης , χωρίς να αντιληφθεί κανένας το παραμικρό .
«Επειδή έχουν κατασκευασθεί πολλά σιλό πυραύλων , δεν είναι ακόμα σαφές εάν όλα διαθέτουν , πυραύλους, νάρκες , ή μέρος εφεδρικού εξοπλισμού στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η ίδια πηγή . Κρίνοντας από το μέγεθος και τη θέση τους , αυτά τα σιλό έχουν σχεδιαστεί για μεσαία κατηγορίας πυραύλους αλλά και για μεγάλης εμβέλειας» κατέληξε ο πληροφοριοδότης .
«Αν η Βόρεια Κορέα αναπτύξει στο Όρος Baekdu βαλλιστικούς πυραύλους , τότε θα είναι σε θέση να χτυπήσει το ιαπωνικό νησί Οκινάουα , όπου ευρίσκεται η στρατιωτική βάση των ΗΠΑ , καθώς και την Νήσο Γκουάμ» , υπογράμμισε η πηγή .
Το Όρος Baekdu επιλέχθηκε για βάση πυραύλων λόγω της εγγύτητας των συνόρων με την Κίνα , γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Νότια Κορέα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε αυτήν ειδικά την περιοχή .
Την Τρίτη , η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε ότι πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Βόρειας Κορέας , ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο έρευνας στην περιοχή Γιονγκμπιόν . Σε αυτόν τον αντιδραστήρα παράγεται πλουτώνιο που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Βόρεια Κορέα .
Στις 4 Οκτ. 2013 η ΛΔΚ δήλωσε ότι « δεν θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα , τα οποία αποτελούν ισχυρό αποτρεπτικό παράγοντα στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι της χώρας καταλήγει το δημοσίευμα.
http://www.itar-tass.com/c1/907301.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών