Σύμφωνα με διάταγμα του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu έως το 2016 θα δημιουργηθεί μία ακόμη ανεξάρτητη αεροκίνητη ταξιαρχία (345 ODSHBR ) , η οποία θα σταθμεύσει κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία στο Voronezh αναφέρει ο ουκρανικός τύπος εγείροντας παράλληλα ανησυχίες για την εγγύτητα των ειδικών ρωσικών δυνάμεων .
Την δήλωση αυτή πραγματοποίησε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013, ο διοικητής των αεροκίνητων δυνάμεων ВДВ Στρατηγός Βλαντίμιρ Σαμάνοφ (Владимир Шаманов) . Η ταξιαρχία 345 ODSHBR , όπως θα ονομαστεί θα αποτελείται σε ποσοστό 80 % από κληρωτούς στρατιώτες και 20% από ΕΠΟΠ .
Η κίνηση αυτή της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας πραγματοποιήθηκε μετά την αδιάλλακτη θέση που έλαβε η Ουκρανία με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης( ένταξη σε ΕΕ και συνεργασία με το ΝΑΤΟ) , δίνοντας το έναυσμα στην Ρωσία να ανακαθορίσει την στάση της και να προχωρήσει σε πολιτική και οικονομική πίεση προς την Ουκρανία μέσω και στρατιωτικών απειλών με απώτερο στόχο την αλλαγή «πλεύσης» της χώρας καταλήγει το ουκρανικό δημοσίευμα .
Σύμφωνα με το ρωσικό Γενικό Επιτελείο , η ταξιαρχία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο επίλεκτα τάγματα αλεξιπτωτιστών σύμφωνα με τους στρατιωτικούς κανονισμούς , τα οποία θα είναι επιφορτισμένα με την διενέργεια «ειδικών αποστολών» όπως την καταστροφή των επικοινωνιών , θέσεων διοίκησης , αεροδρομίων , αλλά και όλης της κρίσιμης για την λειτουργία ενός κράτους υποδομής .
Στη σύνθεση της επίσης η ταξιαρχία θα διαθέτει μεταφορικά αεροσκάφη An- 2 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα UAV καθώς και μεγάλο αριθμό ΤΟΜΑ, BMD-2 .
Σύμφωνα με ανοικτές πηγές το ρωσικό επιτελείο ετοιμάζεται να δημιουργήσει 3 νέες αεροκίνητες ταξιαρχίες με κύριο στόχο να τις εντάξει στην δύναμη ταχείας επεμβάσεως που έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικούς μήνες.
Ο σχηματισμός της νέας ρωσικής Αεροκίνητης ταξιαρχίας στα σύνορα με την Ουκρανία , υπογραμμίζει το ουκρανικό δημοσίευμα , συνέπεσε χρονικά με την παράνομο επανεξοπλισμό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας από το ρωσικό ναυτικό. Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτηματικά για την στάση του Ουκρανικού ΥΠΕΞ το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα ουκρανικά σύνορα , παρακάμπτοντας τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη υπογραμμίζει με έμφαση το δημοσίευμα.
http://svodka.net/sobitiya/obschestvo-i-kultura/954309
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών