Η Βόρεια Κορέα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις ένοπλες δυνάμεις της , έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να « δώσει στρατιωτική απάντηση» στις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας Κορέας , οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα , αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, βασιζόμενο σε βορειοκορεατικά ΜΜΕ .
Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Β. Κορέας ανέβασε τους τόνους ειδικά με την έλευση του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου USS George Washington , που συμμετέχει ενεργά στις κοινές ασκήσεις των ΗΠΑ με Νότια Κορέα και την Ιαπωνία .
Το North Korean Central News Agency ( KCNA ) αναφέρει ότι όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας έχουν λάβει εντολή « να επανεξετάσουν επειγόντως τα σχέδια επιχειρήσεων και να είναι πλήρως προετοιμασμένες για να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή , παρακολουθώντας τις κινήσεις των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και των μαριονέτων τους» .
«Αυτό αποδεικνύει σαφώς ότι οι δηλώσεις αμερικανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων και του Προέδρου Ομπάμα ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν καμία πρόκληση έναντι της Βόρειας Κορέας και ούτε έχουν τη βούληση να επιτεθούν ως ένα τεράστιο ψέμα» , δήλωσε ένας ανώνυμος εκπρόσωπος του στρατιωτικού σώματος της Β.Κορέας στην αγγλική έκδοση του επίσημου βορεοκορεατικού Πρακτορείου Ειδήσεων .
Το αεροπλανοφόρο George Washington εισήλθε στο λιμάνι του Busan , , την Παρασκευή για τις τριήμερες κοινές ναυτικές ασκήσεις μεταξύ Νότιας Κορέας , ΗΠΑ και της Ιαπωνία , που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την Τρίτη σε θαλάσσια περιοχή νότια της χερσονήσου . Η στρατιωτική άσκηση , ωστόσο , αναβλήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών( επερχόμενος τυφώνας) .
Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Κορέας οι ναυτικές ασκήσεις υπάρχει πιθανότητα να αναβληθούν τελείως .
Στρατιωτικός αξιωματούχος της Νότιας Κορέας επιβεβαίωσε την στρατιωτική διαταγή του Βορρά , αναφέροντας επι λέξη : «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κίνηση του βορειοκορεατικού στρατού. »
http://english.yonhapnews.co.kr/northkorea/2013/10/08/17/0401000000AEN20131008000951315F.html
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών