ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 1700 ετών από την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Σερβίας, πραγματοποιήθηκε πατριαρχικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των προκαθήμενων των ορθόδοξων εκκλησιών – Πατριαρχών Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλου, Μόσχας κ. Κύριλλου και Σερβίας κ. Ειρηναίου, Αρχιεπίσκοπων Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου, Κύπρου κ. Χρυσόστομου, Βαρσοβίας κ. Σάββα και Τιράνων κ. Αναστάσιου στο Μαυροβούνιο, στον καθεδρικό ναό της Αναστάσεως του Σωτήρος στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου.
Τα σερβικά ΜΜΕ παραθέτουν σημεία της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια, του Ι.Ν της Αναστάσεως του Σωτήρος, κατά την οποία απηύθυνε έκκληση για ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι «ουδείς δικαιούται να ιδρύει νέες ορθόδοξες εκκλησίες σε αυτόν τον τόπο, ήτοι μια δεύτερη ή τρίτη εκκλησία», αναφερόμενος στη νεοσυσταθείσα και μη αναγνωρισμένη ‘Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου’.
«Η Εκκλησία δεν αποτελεί σύλλογο ή κοινότητα κάποιων ανθρώπων και η ύπαρξή της και το καθεστώς της δεν κατοχυρώνονται με δικαστική απόφαση», επεσήμανε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ διεμήνυσε ταυτόχρονα ότι «είναι ανεπίτρεπτο μία τοπική εκκλησία να ανακηρύσσεται από μόνη της αυτοκέφαλη», καθώς «όπως μία κεφαλή είναι αδύνατον να ανήκει σε δύο σώματα έτσι και ο Χριστός, που αποτελεί την κεφαλή, δεν μπορεί να ανήκει σε δύο εκκλησίες στον ίδιο τόπο». Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε επίσης ότι τα εγκαίνια του ναού της Αναστάσεως του Κυρίου αποτελούν σύμβολο της ανάστασης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, η οποία από τον Β’ ΠΠ έχει αντιμετωπίσει πολλούς πειρασμούς, ενώ εκτίμησε ότι οι ορθόδοξοι διώκονται και σήμερα σε πολλές χώρες, μολονότι η Ορθοδοξία ποτέ δεν κατεδίωξε κανένα λόγω θρησκείας και ποτέ δεν επεβλήθη σε κανένα.
Ανυπόγραφο δημοσίευμα της DANAS, με τίτλο «Επετειακές παραλείψεις», αναφέρει ότι οι επετειακές εκδηλώσεις για την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων δεν χαρακτηρίσθηκαν από «ανοχή και οικουμενισμό, στοιχεία τα οποία αποτελούν την ουσία του Διατάγματος», καθώς κάποια από τα μηνύματα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ήταν μόνον ότι «οι χριστιανοί διώκονται και σήμερα στις χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και σε χριστιανικές χώρες», ότι «η σωτηρία χρειάζεται ιδιαίτερα στις χώρες του δυτικού πολιτισμού οι οποίες στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο κοσμικό κράτος», ότι «πρέπει να απομονώσουμε από την Ορθοδοξία όσους σχίζουν το χιτώνα του Χριστού και να απομακρυνθούμε από τα ψευδο-αδέλφια».
Μηνύματα οικουμενισμού δεν ακούστηκαν σχεδόν καθόλου, μολονότι παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν και μέλη της αντιπροσωπείας του Βατικανού, αναφέρει το άρθρο, τονίζοντας ότι η αρχική ιδέα για τη συμμετοχή του Πάπα στις εκδηλώσεις για την έκδοση του Διατάγματος των Μεδιολάνων, σε συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και η έναρξη ενός σοβαρού οικουμενικού διαλόγου, «φαίνεται ανεπανόρθωτα μακρινή».
Για το ίδιο θέμα δημοσιεύματα στις ε/φ KURIR και INFORMER αναφέρονται στην έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της μη αναγνωρισμένης ‘Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου’, Στέβο Βούτσινιτς, στη δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι «ουδείς δικαιούται να ιδρύει νέες ορθόδοξες εκκλησίες σε αυτόν τον τόπο» και στο προσβλητικό του σχόλιο ότι «οι αρμοδιότητες του κ. Βαρθολομαίου τελειώνουν στα σύνορα της Τουρκίας, της οποίας είναι υπήκοος», καθώς και ότι «ποτέ στην ιστορίας μας ένας Τούρκος δεν έλυνε τα εκκλησιαστικά μας θέματα, ούτε θα το κάνει τώρα».
Εξαιρετικά σοβαρό θέμα που καλείται να διορθώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επαναφέροντας την ενότητα στις τάξεις της Ορθοδοξίας, ιδιαίτερα κάτω από το σημερινό ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον.