Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Θεσσαλονίκη: Κατά 38,5% έχει μειωθεί το εισόδημα των πολιτών

  
Σταθερά απρόθυμοι για αποταμίευση ή μεγάλες αγορές, όπως αυτοκινήτου ή σπιτιού, παραμένουν οι Θεσσαλονικείς, δεδομένου ιδίως ότι το μέσο οικογενειακό εισόδημά τους υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 38,5% απ' τον Μάρτιο του 2009 έως σήμερα, στα 1.552 ευρώ, έναντι 2.525 ευρώ.
Ερωτηθέντες κατά πόσο έχουν επηρεάσει τις καταναλωτικές τους δαπάνες οι φορολογικές τους υποχρεώσεις, πάνω από οκτώ στους δέκα (86%) απάντησαν “πολύ”/“αρκετά” και το 8% “λίγο”. Επιπλέον, δύο στους τρεις (67%) υποστήριξαν ότι έχουν μειώσει τις δαπάνες για ένδυση και υπόδηση, ενώ το 35% έχει βάλει «μαχαίρι» και σε παραδοσιακά ανελαστικά έσοδα, όπως αυτά που αφορούν τα είδη διατροφής.
Παράλληλα, το 45% των Θεσσαλονικέων εξακολουθεί να τραβάει χρήματα από τις αποταμιεύσεις ή να χρεώνεται όλο και περισσότερο (σταθερό ποσοστό σε σχέση με τον Μάρτιο 2013), ενώ το 43% δηλώνει ότι τα "βγάζει πέρα ίσα-ίσα" με τα εισοδήματά του (σε σχέση με το 45% τον Μάρτιο). Παρόλα αυτά, εμφανίζονται λιγότερο απαισιόδοξοι σε σύγκριση με τον μέσο εθνικό όρο (με τον δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη στις -50 μονάδες, έναντι -72 στο σύνολο της χώρας), τόσο σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του οικογενειακού τους εισοδήματος στο επόμενο δωδεκάμηνο, όσο και την πορεία της απασχόλησης και της ανεργίας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα οικονομικής συγκυρίας Βαρόμετρο ΕΒΕΘ, που διενεργεί το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την Palmos Analysis, κάθε Μάρτιο και Σεπτέμβριο, σε δείγμα 1.500 ερωτώμενων (800 επιχειρήσεων/700 καταναλωτών).
Πολύ κρίσιμο το τελευταίο τρίμηνο 2013
Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, επεσήμανε ότι το τελευταίο φετινό τρίμηνο θα είναι πολύ κρίσιμο και δεν απέκλεισε νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις. Ισχυρίστηκε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος δεν αρκεί, αφού «αν δεν γίνουν επενδύσεις, δεν ανασχεθεί η ανεργία και δεν βελτιωθούν οι εξαγωγές, η θετική επιρροή του δεν θα συνεχιστεί για πολύ».
Συμπλήρωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν: μείωση γραφειοκρατίας, διαδικασία ίδρυσης και αδειοδότησης των επιχειρήσεων και αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού με τη λήψη μέτρων κατά του παρεμπορίου, της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
“Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει είναι θετικές, αλλά όχι αρκετές. Τελικά τη… νύφη πληρώνουν οι συνεπείς επιχειρήσεις και όσες δεν εκδίδουν εικονικά και πλαστά τιμολόγια” υποστήριξε.
Ο κ.Μπακατσέλος υποστήριξε ότι τις αρνητικές επιπτώσεις του παρεμπορίου υφίστανται κυρίως οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις, καθώς καθημερινά χιλιάδες είναι οι αθρόες εισαγωγές –χωρίς παραστατικά και χωρίς να πληρώνεται ο ΦΠΑ- προϊόντων από γειτονικές χώρες, με το μέγεθος του παρεμπορίου στην περιοχή να «αγγίζει» τα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έρευνες.
Βιομηχανία: Περιορίζεται η μείωση παραγγελιών
Εντυπωσιακή βελτίωση, σε σχέση με τον Μάρτιο, παρουσιάζει η αξιολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης για την πορεία τους το περασμένο εξάμηνο, αλλά και σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εξαγωγών στο μέλλον. Οι βιομηχανίες δηλώνουν ότι υπάρχει μικρότερη –σε σχέση με τον Μάρτιο– πτώση παραγωγής, με αντίστοιχα πιο περιορισμένη μείωση των παραγγελιών. Αποτυπώνεται, ωστόσο, μικρή απαισιοδοξία σε σχέση με την εξέλιξη των τιμών και την εξέλιξη της απασχόλησης. Συνολικά, το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκτιμήσεων του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών για τη βιομηχανία διαμορφώθηκε στις -13 μονάδες στο νομό Θεσσαλονίκης (-5 σε εθνικό επίπεδο).
Υπηρεσίες: Ανάσχεση πτώσης της ζήτησης
Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών του νομού αναφέρουν περαιτέρω ανάσχεση της πτώσης στη ζήτηση, σε σχέση με τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι απαντήσεις τους αποτυπώνουν επιδείνωση των προσδοκιών για το επόμενο 6μηνο, σε σχέση με τη ζήτηση, ελαφρά αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση και σταθερά αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των τιμών των υπηρεσιών. Συνολικά, το ισοζύγιο αρνητικών και θετικών εκτιμήσεων διαμορφώθηκε στις -27 μονάδες στο νομό, έναντι -10 σε εθνικό επίπεδο.
Λιανικό εμπόριο: Μικρότερη απαισιοδοξία
Το ισοζύγιο θετικών-αρνητικών εκτιμήσεων του «Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών Λιανεμπορίου» βρίσκεται στις -17 μονάδες στο νομό (-23 σε εθνικό επίπεδο). Μικρότερη απαισιοδοξία καταγράφεται σε σχέση με την εξέλιξη των πωλήσεων και των παραγγελιών τους κατά το επόμενο 6μηνο, σε σχέση με τον Μάρτιο. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εξακολουθούν, επίσης, να προβλέπουν μείωση της απασχόλησης στον κλάδο και περαιτέρω μείωση των τιμών των προϊόντων.
Κατασκευές: Σταθερή τάση πτώσης τιμών
Σε επίπεδο πολύ χειρότερο του εθνικού παρέμεινε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών των κατασκευών στον νομό (-54 μονάδες, έναντι -18 μονάδων σε εθνικό επίπεδο). Λιγότερο αρνητική εμφανίζεται η εξέλιξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο 6μηνο, σε σχέση με τον Μάρτιο. Εμφανίζεται σταθερή τάση πτώσης τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο, σε τοπικό επίπεδο. Η πρόθεση μείωσης του προσωπικού, κατά το επόμενο 6μηνο, παραμένει ισχυρή. Καταγράφεται μεγάλη, εκ νέου, μείωση των νέων παραγγελιών. Εμφανίζεται μια σταθερή τάση μείωσης των τιμών των ακινήτων, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση της απασχόλησης.
Θετική η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά...
Στο μεταξύ, θετικά ή μάλλον θετικά αποτιμούν περίπου οι μισοί (49%) Θεσσαλονικείς το πρόσφατο μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Το 16% βλέπει το μέτρο αρνητικά ή μάλλον αρνητικά ενώ το 29% ουδέτερα. Ωστόσο, το 63% των καταναλωτών δηλώνουν ότι δεν διαπίστωσαν ορατή μεταβολή στις τιμές στον κλάδο της εστίασης μετά την μείωση του ΦΠΑ.
Σκληρά αλλά δίκαια τα μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους θεωρεί ότι το νέο πρόστιμο, των 10.500 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο, θα είναι αποτελεσματικό για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής. Η άποψη αυτή είναι πολύ δημοφιλής στις βιομηχανίες (υπέρ 59%, κατά 40%), πλειοψηφική σε εμπόριο (υπέρ 48%, κατά 39%) και κατασκευές (υπέρ 51%, κατά 41%), ενώ οι υπηρεσίες εμφανίζονται διχασμένες (υπέρ 47%, κατά 45%). Επιπλέον, η μεγάλη πλειοψηφία θεωρεί το μέτρο πολύ αυστηρό, αλλά δίκαιο.
defencenet.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ