Σύμφωνα ρωσικά blogs αμυντικού περιεχομένου στην τελευταία φάση των διεθνών ασκήσεων αεράμυνας με την επωνυμία « πολεμική συνεργασία -2013» που διεξάγεται επί του παρόντος στο πεδίο βολής στο Ashuluk στο Καύκασο , πραγματοποιούνται βολές και εκπαίδευση σε αξιωματικούς της συριακής αεράμυνας.
Υπενθυμίζεται ότι στην τελική φάση της άσκησης πραγματοποιούνται βολές των αντιαεροπορικών συστημάτων μακρού βεληνεκούς όπως S-300, S-400 και pantsir s1 εναντίων προεπιλεγμένων στόχων.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις δυνάμεις της συριακής αεράμυνας παραδόθηκαν από την ρωσική αμυντική βιομηχανία τα αντιαεροπορικά συστήματα pantsir s1 -και πιθανώς S-300, έτσι ώστε η εκπαίδευση των στελεχών του συριακού στρατού για την ορθή χρήση αυτών των συστημάτων να καθίσταται όχι μόνο απαραίτητη για την ασφάλεια της Συρίας, αλλά και σημαντική για την «φήμη» των συστημάτων αυτών παγκοσμίως .
«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του γενικού επιτελείου το τρίτο στάδιο της διεθνούς άσκησης με πραγματικά πυρά πραγματοποιείται στο πεδίο βολής στο Ashuluk με την συμμετοχή της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και των δυνάμεων αεράμυνας», – δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας συνταγματάρχης Alexei Zolotukhin στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.ru.
Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Καύκασος , αποτελεί περιοχή υψίστου ρωσικού ενδιαφέροντος σε θέματα ασφάλειας για αυτόν σκοπό υλοποιείται ένα πρόγραμμα στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά με την συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών και συστημάτων αεράμυνας, ενισχυμένα από προσωπικό και μέσα από την Λευκορωσία και το Τατζικιστάν.
«Σήμερα, υλοποιούνται τακτικά επεισόδια όπως, εναέρια αναγνώριση και αναχαίτιση αεροπορικών επιδρομών καθώς και εγκλωβισμός εναέριων στόχων από επίγεια αντιαεροπορικά συστήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού.
Οι κοινές ασκήσεις των χωρών του συνασπισμού CIS άρχισαν στις 13 Αυγούστου και θα ολοκληρωθούν στις 12 Σεπτεμβρίου. Στις ασκήσεις αυτές συμμετέχουν «επισήμως» 500 άνδρες από τις 3 χώρες και περισσότερα από 100 αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300 και S-400, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη .
http://warfiles.ru/show-38416-na-ucheniyah-pvopro-na-poligone-ashuluk-byli-siriyskie-oficery.html
http://ria.ru/defense_safety/
Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών