Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ακράτεια ούρων: Μια πολύ απλή άσκηση που ανακουφίζει!

 
ΠΗΓΗ :    "   http://www.healthierworld.gr    "
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/10/2013
Πηγή: boro.gr
 
Η ακράτεια ούρων δημιουργεί πολύ συχνά αίσθημα ντροπής στις γυναίκες και μετατρέπει γρήγορα μια ευχάριστη δραστηριότητα σε μια κατάσταση αμηχανίας. Παράλληλα, πολλές γυναίκες μπορεί να αποφεύγουν τις καταστάσεις αυτές οπού η ακράτεια μπορεί να εμφανιστεί, όπως είναι η σεξουαλική πράξη, ή η φυσική άσκηση, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται σημαντικά η καθημερινότητα τους και η ποιότητα ζωής τους.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Συνήθως η ακράτεια ούρων θεωρείται ως πρόβλημα των γυναικών μέσης και μεγαλύτερη ηλικίας. Φαίνεται όμως, πως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, οι νεότερες γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά ακράτεια, σε σύγκριση με τις ηλικιωμένες. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν, ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργεί έντονο άγχος στις γυναίκες, ακόμα και σε αυτές που είναι παντρεμένες κι έχουν σταθερές σχέσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε σεξουαλική δυσλειτουργία. Άγχος επίσης, μπορεί να προκληθεί κα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας, αφού η απώλεια ούρων μπορεί να είναι εμφανής πάνω στα ρούχα της γυναίκας και να τη φέρει σε δύσκολη θέση.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το πρόβλημα είτε συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, είτε κατά τη διάρκεια της φυσικής άσκησης, σχετίζεται με την ισχύ των μυών του πυελικού εδάφους. Όσο πιο αδύναμοι είναι οι μύες αυτοί, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανιστούν τα συμπτώματα της ακράτειας ούρων από προσπάθεια, τα οποία περιλαμβάνουν τη διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια του σεξ, της φυσικής άσκησης, του φταρνίσματος, του γέλιου, ή κάποιου άλματος, καθώς και την απουσία της σύσπασης της ουροδόχου κύστης.
Πολλές γυναίκες εμφανίζουν κάποιες φορές μια μικρή διαρροή ούρων ανεξαρτήτως ηλικίας. Εάν όμως η διαρροή γίνει πιο συχνή και αρχίσει να επηρεάζει την καθημερινότητα, είναι απαραίτητο η γυναίκα να απευθυνθεί στον ιατρό της. Η ακράτεια ούρων από προσπάθεια, γνωστή και ως ακράτεια πίεσης, είναι η πιο συχνή μορφή ακράτειας ούρων στις γυναίκες μικρότερης ηλικίας και η δεύτερη συχνότερη στις πιο ηλικιωμένες.
Στις πολύτοκες γυναίκες, οι μύες και οι ιστοί του πυελικού εδάφους είναι πιθανό να έχουν διαταθεί και να έχουν καταστραφεί. Αν και με την ηλικία οι μύες μπορεί να αποδυναμωθούν, αξίζει να σημειωθεί ότι η ακράτεια ούρων δεν είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια της διαδικασίας της γήρανσης. Παράλληλα το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους και να προκαλέσει ακράτεια ούρων.
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι για την αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη της ακράτειας ούρων είναι πολύ βασική η ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Μια μέθοδος που συστήνεται μάλιστα αρκετά συχνά είναι οι ασκήσεις Kegel. Το πυελικό έδαφος αποτελείται από διάφορα στρώματα μυών που προσφύονται στα οστά της λεκάνης. Οι ασκήσεις Kegel επικεντρώνονται στη σύσπαση των μυών που ενεργοποιούνται κατά τη διακοπή της ούρησης για 10 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα διάλειμμα 10 δευτερολέπτων όπου το άτομο αφήνει τους μύες αυτούς να χαλαρώσουν. Τρεις, ή τέσσερις επαναλήψεις σύσπασης και χαλάρωσης για 10 δευτερόλεπτα αντίστοιχα σε καθημερινή βάση, είναι αρκετές σύμφωνα με τους ειδικούς.
Οι παραπάνω ασκήσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να γίνουν οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς κανένας να το αντιληφθεί. Είναι σημαντικό όμως, οι γυναίκες να επιβεβαιώσουν τον ενδεδειγμένο τρόπο εξάσκησης τους με τον ιατρό τους, έτσι ώστε να είναι σίγουρες ότι τις εφαρμόζουν σωστά. Η συχνή και σωστή εφαρμογή τους σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, έχει βρεθεί πως βελτιώνει σημαντικά τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης μετά από 6-12 εβδομάδες
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της εφαρμογής των ασκήσεων Kegel, οι γυναίκες μπορούν να τοποθετούν κολπικούς κώνους, οι οποίοι βοηθούν την απομόνωση των μυών του πυελικού εδάφους. Προοδευτικά, για καλύτερα αποτελέσματα, υπάρχει η δυνατότητα της αύξησης του βάρους των κώνων.
Συμπληρωματικά μπορεί να βοηθήσει πολλές γυναίκες η μέθοδος της βιοανάδρασης, σύμφωνα με την οποία καταγράφονται σε οθόνη πληροφορίες σχετικά με τις οργανικές λειτουργίες του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της σύσπασης των μυών του πυελικού εδάφους. Σε μια μελέτη μάλιστα ,στην οποία συμμετείχαν 14 γυναίκες με ακράτεια ούρων,  βρέθηκε να έχει πολύ καλά αποτελέσματα, ένα πρόγραμμα που συνδύαζε την εκγύμναση των μυών του πυελικού εδάφους με την τεχνική της βιοανάδρασης και είχε διάρκεια 12 εβδομάδες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αριθμός των επεισοδίων ακράτειας μειώθηκε από 8 σε 2.5 ανά ημέρα.
Στην περίπτωση μάλιστα που η ακράτεια ούρων δεν είναι σοβαρή, οι γυναίκες έχουν στη διάθεση τους τις ειδικές σερβιέτες. Άλλη μια εναλλακτική είναι η τοποθέτηση ενός πεσσού στον κόλπο, μιας συσκευής δηλαδή που βοηθά την ανύψωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης και προάγει τον  έλεγχο της διαρροής ούρων.
Στην περίπτωση που η ακράτεια ούρων είναι πολύ σοβαρή, επηρεάζει την ποιότητα ζωής και δεν ανταποκρίνεται στις μεθόδους που προαναφέρθηκαν, η γυναίκα είναι σημαντικό να συζητήσει με τον ιατρό της τις εναλλακτικές του χειρουργείου και της φαρμακοθεραπείας. Η φαρμακοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τη σύσπαση των μυών στον αυχένα της ουροδόχου κύστης και στην ουρήθρα, προλαμβάνοντας έτσι τη διαρροή ούρων και ανακουφίζοντας την ακράτεια.
Στα πλαίσια της χειρουργικής αντιμετώπισης είτε χρησιμοποιούνται χειρουργικά ράμματα για την υποστήριξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης, είτε χρησιμοποιούνται ειδικές ταινίες από φυσικό, ή συνθετικό ιστό.
Ο ιατρός που παρακολουθεί τη γυναίκα είναι σημαντικό να τη ρωτάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σχετικά με τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης, για να προσδιορίσει εάν υποφέρει από ακράτεια από προσπάθεια , ή από επιτακτική ακράτεια. Στην περίπτωση που ο ιατρός δε ρωτήσει σχετικά, η γυναίκα θα πρέπει να είναι ενήμερη ώστε  να μιλήσει ανοιχτά για το πρόβλημα της. Εάν  ο ιατρός δεν ασχοληθεί επαρκώς με το ζήτημα τότε η γυναίκα είναι απαραίτητο να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό που έχει εξειδικευθεί στην ουρολογία.
Παράλληλα, δεν είναι εύκολο για μια γυναίκα να μιλήσει για το πρόβλημα της ακράτειας ούτε με το σύντροφό της. Η καλή επικοινωνία όμως και η ανοιχτή άνετη συζήτηση για το ζήτημα, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη σχέση του ζευγαριού και συχνά δυναμώνει το ενδιαφέρον και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο συντρόφους, ενώ ταυτόχρονα ανακουφίζει από το άγχος και την αμηχανία που συνοδεύουν τα επεισόδια ακράτειας.
Εκτός όμως από την καλή επικοινωνία με το σύντροφο, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μια γυναίκα μπορεί να πάρει για να απολαύσει τη σεξουαλική της ζωή. Για παράδειγμα η κένωση της ουροδόχου κύστης και ο περιορισμός της κατανάλωσης υγρών πριν από τη σεξουαλική πράξη μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα διαρροής ούρων. Είναι σημαντικό ωστόσο, οι γυναίκες να μην αφυδατωθούν προκείμενου να προλάβουν ένα επεισόδιο ακράτειας. Παράλληλα, μπορούν να πειραματιστούν ώστε να βρουν τις σεξουαλικές στάσεις που είναι πιο άνετες και μειώνουν το γενικό άγχος.
Σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες ενημερώνονται σχετικά με το πρόβλημα της ακράτειας ούρων. Είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό, για το οποίο πλέον μιλούν άνετα, χωρίς ταμπού, ολοένα και περισσότερες γυναίκες. Πρόσφατα μάλιστα μίλησαν δημόσια για την προσωπική τους εμπειρία ακράτειας δυο αθλήτριες των ΗΠΑ που έχουν λάβει μέρος σε ολυμπιακούς αγώνες. Ο στόχος τους ήταν όχι μόνο να αυξήσουν την επίγνωση σχετικά με το πρόβλημα, αλλά και να τονίσουν τη διαθεσιμότητα των θεραπευτικών εναλλακτικών που μπορούν να το βελτιώσουν, ή και να το εξαλείψουν.
boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ