ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με την ε/φ BLIC αναφέρεται ότι «η Ελλάδα απέρριψε αποφασιστικά την πρόταση της Τουρκίας για την ανακαίνιση δύο τεμενών της Οθωμανικής περιόδου στην Αθήνα, σε αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης».
Ο ΥΠΕΞ Ε. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις του Τούρκου π/θ στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, τόνισε ότι «η θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως», ενώ πρόσθεσε ότι «οποιοδήποτε παζάρι ή περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».
Ο Τούρκος π/θ είχε δηλώσει ότι «όταν κάτι επιστρέφουμε, αναμένουμε και να λάβουμε κάτι σε αντάλλαγμα» και τόνισε ότι «στην Αθήνα υπάρχουν δύο τεμένη που ανήκουν στην οθωμανική κληρονομιά, ένα εκ των οποίων είναι το τζαμί Φετιέ», ενώ δεν διευκρίνισε ποιο είναι το άλλο τέμενος που διεκδικεί η Τουρκία. Σημειώνεται επίσης ότι ο Τούρκος π/θ ζήτησε από την Ελλάδα να επιτρέψει στους μουσουλμάνους πολίτες τουρκικής καταγωγής στη δυτική Θράκη, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 100.000, να εκλέγουν μόνοι τους μουφτήδες, οι οποίοι , όπως αναφέρεται, μέχρι τώρα εκλέγονται από τις ελληνικές αρχές.
Πρώτοι στο παζάρι οι Τούρκοι, όλα με ανταλλάγματα, όμως ποιος άραγε μπορεί να τους εμπιστευτεί, ας προσέξουν οι έχοντες και κατέχοντες.