Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Νέες αλλαγές στο φόρο ακινήτων

ΠΗΓΗ : "  BLOKO.GR "
Νέες αλλαγές στο φόρο ακινήτων
Κάποια μέρα, ενδεχομένως σύντομα, θα ανακοινωθεί. Μέχρι τότε όμως οι εντυπώσεις που κυριαρχούν είναι τα απανωτά λίφτινγκ σε ένα σχέδιο νόμου το οποίο είναι αντικείμενο επεξεργασίας και γκρίνιας στην κυβέρνηση εδώ καιπερίπου δύο χρόνια και το γεγονός ότι ένας έκτακτος φόρος όπως ήταν το ειδικό τέλος ακινήτων όταν ανακοινώθηκε, γίνεται μόνιμος και βαρύς αλλάζοντας μορφή και όνομα.

Σε αυτό το φόντο, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τρόικα ένα ακόμα σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μεαλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου, τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.

Το προηγούμενο σενάριο διαπιστώθηκε ότι παραήταν βαρύ, ιδίως για κτίσματα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία και οικόπεδα που βρίσκονται κυρίως σε χωριά και οικισμούς. Έτσι, άρχισε ένα ακόμα λίφτινγκ που οδηγεί σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για να βγει ο λογαριασμός, από την άλλη πλευρά διευρύνθηκαν οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251- 4.250 ευρώ.

Νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου καθιερώνονται και για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας υπάρχει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Συγκεκριμένα στο τελευταίο σενάριο προβλέπεται:

1. Κτίσματα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Το πρώτο κλιμάκιο για τιμή ζώνης έως 500 ευρώ παραμένει αμετάβλητο. Για κτίσματα με τιμή ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ προβλέπεται μείωση του συντελεστή, ενώ στα ίδια επίπεδα διατηρείται ο βασικός φόρος για τα κτίσματα αντικειμενικής αξίας από 1.751 έως 3.250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για κατοικίες αξίας από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αυξάνονται οι συντελεστές ενώ μικρές διορθώσεις γίνονται για τα κτίσματα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας.

2. Οικόπεδα εντός σχεδίου και εντός οικισμού. Με το νέο σχέδιο ο φόρος ξεκινά από 2 λεπτά του ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και φθάνει τα 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για οικόπεδα αξία άνω των 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι συντελεστές φόρου μειώνονται από 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για οικόπεδα μεγαλύτερης αξίας, άνω των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα – φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Το νέο σχέδιο προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,5 δισ. ευρώ από 3,85 δισ. ευρώ που ήταν το αρχικό σχέδιο. Η μείωση των επιβαρύνσεων κατά 350 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προέλθει 250 εκατ. ευρώ από την νέα κλίμακα φόρου για τα οικόπεδα και 100 εκατ. ευρώ με τις αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στα κτίσματα.

ΠΗΓΗ: Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ