Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Καπνός: προειδοποιήσεις, απαγόρευση των γεύσεων, ρυθμίσεις για ηλεκτρονικό τσιγάρο. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "
10/10/2013
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νομοθετική πρόταση που αποσκοπεί στο να καταστήσει τα προϊόντα καπνού λιγότερο θελκτικά στους νέους.
Οι αναγραφόμενες προειδοποιήσεις θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου. Τα αρώματα μινθόλης ή φρούτων και τα μικρά πακέτα πρόκειται να απαγορευθούν ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να αναγνωριστούν ως φαρμακευτικά εφόσον έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αναφέρει το νομοθετικό κείμενο.
Προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία : τρία τέταρτα του πακέτου, μπροστά και πίσω
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα προειδοποιητικά μηνύματα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της μπροστινής επιφάνειας του πακέτου και το 40% της οπίσθιας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν το ποσοστό σε 65% . Η μάρκα θα πρέπει να αναγράφεται στο κάτω μέρος του πακέτου.
Οι συσκευασίες με λιγότερο από 20 τσιγάρα θα πρέπει να απαγορευθούν. Παρ' όλα αυτά το ΕΚ απέρριψε την πρόταση για την κατάργηση των τσιγάρων "slim" (λεπτά).
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να διέπονται από ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, αλλά δεν πρέπει να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες με αυτούς των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός εάν παρουσιάζονται ως έχοντα θεραπευτικές ή προληπτικές ιδιότητες. Τα προϊόντα εκείνα τα οποία δεν έχουν τέτοιες ιδιότητες δεν θα πρέπει να περιέχουν πάνω από 30mg/l νικοτίνης, θα πρέπει να φέρουν προειδοποιητικά μηνύματα για την υγεία και δεν θα πρέπει να πωλούνται σε άτομα κάτω των 18 ετών. Οι κατασκευαστές και οι εισαγωγείς θα πρέπει να προμηθεύουν τις αρμόδιες αρχές με μια λίστα όπου θα αναγράφονται τα συστατικά που περιέχει το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τέλος, το προϊόν θα υπόκειται στους ίδιους διαφημιστικούς περιορισμούς με τα προϊόντα καπνού.
Απαρίθμηση πρόσθετων, κατάργηση αρωμάτων
Το ΕΚ αντιτίθεται στη χρήση πρόσθετων και αρωματικών ουσιών στα προϊόντα καπνού διότι κάνουν το προϊόν πιο ελκυστικό δίνοντάς του μία χαρακτηριστική γεύση. Τα αναγκαία πρόσθετα για την παραγωγή του καπνού, όπως η ζάχαρη, θα επιτραπούν όπως και άλλες ρητά καθορισμένες ουσίες σε καθορισμένες συγκεντρώσεις. Η χορήγηση άδειας για ένα πρόσθετο προϋποθέτει την κατάθεση αίτησης στην Επιτροπή από τους κατασκευαστές.
Καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου
Για τη μείωση του αριθμού των παράνομα διακινούμενων προϊόντων καπνού στην αγορά, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού που διατίθενται στην αγορά επισημαίνονται με αποκλειστικό αναγνωριστικό κωδικό που επιτρέπει την ανίχνευση του δρομολογίου τους από τον παραγωγό μέχρι το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης, λένε οι Ευρωβουλευτές.
700.000 θάνατοι το χρόνο στην ΕΕ
Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την έναρξη εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας και όμως το κάπνισμα παραμένει η κύρια αποτρέψιμη αιτία θανάτου από την οποία περίπου 700.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων τα μέτρα που έχουν ληφθεί με στόχο την αποθάρρυνση έχουν βοηθήσει να μειωθεί το ποσοστό των Ευρωπαίων πολιτών που καπνίζουν από 40% στην ΕΕ 15 το 2002 σε 28% στην ΕΕ 27 το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ