Ε Λ Λ Α Δ Α

Ε Λ Λ Α Δ Α
Η ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Από τη νέα γερμανική κυβέρνηση κρίνεται το ελληνικό δάνειο

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/10/apo-th-nea-germanikh-kyvernhsh-krinetai-to-ellhniko-daneio.html#ixzz2iCj2w03j


 Από τη νέα γερμανική κυβέρνηση κρίνεται το ελληνικό δάνειο
 
Από κοντά παρακολουθεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, καθώς από την στάση της θα κριθεί και η αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η σκληρή γραμμή της Μέρκελ δεν θα αλλάξει. Κανείς ωστόσο δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιος θα είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που θα την εφαρμόσει. Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα είχαν ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους και είχαν κάνει λόγο για νέο πακέτο στήριξης.  

Την ίδια ώρα, σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Γερμανία κατέληξαν η Άνγκελα Μέρκελ και η ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών. Μετά από μία πολύ σύντομη συνάντηση, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν την ερχόμενη Τετάρτη να ξεκινήσουν τις επίσημες συνομιλίες. Το τελικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα τεθεί σε ψηφοφορία όταν ολοκληρωθεί, προκειμένου να εγκριθεί από τα μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. 

Στην κρίσιμη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι παραβρέθηκαν η καγκελάριος Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ. Από εδώ και στο εξής, μένει να υπάρξει διαπραγμάτευση για το μοίρασμα των υπουργείων, αλλά και το κυβερνητικό πρόγραμμα σε τομείς όπως η οικονομία, η ευρωπαϊκή αλλά και η εξωτερική πολιτική. 

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται πως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να πάρουν το υπουργείο, ωστόσο πολλά στελέχη τους εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικό ρόλο για να επέλθει η συμφωνία έπαιξε η υποχώρηση των Χριστιανοδημοκρατών στο βασικό αίτημα του SPD για καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 8,5 ευρώ την ώρα. 

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στο κόμμα του να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις από την ερχόμενη Τετάρτη για τις λεπτομέρειες της προγραμματικής συμφωνίας και για τα πρόσωπα των υπουργών. Ο Γκάμπριελ δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε μια κοινή βάση με το CDU/CSU ώστε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με επιτυχή κατάληξη».

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας του CDU Χέρμαν Γκρέε. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Μέρκελ κέρδισε το 41,5% των ψήφων στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου και της υπολείπονται μόλις πέντε έδρες για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στην ομοσπονδιακή βουλή. Μετά την αποτυχία των διερευνητικών συζητήσεων με τους Πράσινους, το CDU δεν είχε άλλον πιθανό εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πέραν του SPD, που κέρδισε το 25,7% των ψήφων στις εκλογές.

Εξάλλου, έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ώστε να συζητήσουν τις εξελίξεις, ωστόσο τον τελευταίο λόγο θα έχει η ψηφοφορία που θα πραγματοποιήσουν στο τέλος των διαπραγματεύσεων τα μέλη του SPD. Και τα 480.000 μέλη των Σοσιαλδημοκρατών θα πρέπει να ψηφίσουν, γεγονός που σημαίνει ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης ενδέχεται να καθυστερήσει ως τον Δεκέμβριο. Για τον σχηματισμό του προηγούμενου «μεγάλου συνασπισμού» το 2005 οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν 65 ημέρες.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πολλές φορές τα θέματα να είναι τόσα τα οποία δεν

χωρούν στην σελίδα που βλέπουμε.

΄Οταν βλέπετε το BLOGGER και στην ίδια ημέρα

υπάρχουν μέχρι το τέλος, μπορεί να υπάρχουν και σε

άλλη σελίδα αναρτήσεις " ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ Α Ν Α Ρ Τ Η

Σ Ε Ι Σ της ίδιας ημέρας.

Η λίστα ιστολογίων μου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΝΑΥΠΛΙΟ

ΝΑΥΠΛΙΟ
ΑΓΙΑ ΜΟΝΗ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ Ν.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟ 1959 ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΟΡΙΣΘΗΚΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΟΛΕΩΝ